Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изглежда малко зловещо: Учени показаха как дишат растенията (ВИДЕО)

23 декември 2022, 07:50 часа • 13003 прочитания

Увеличени снимки ни позволяват да видим как се отварят и затварят устицата – специални органи, които представителите на флората използват за газообмен и изпаряване на водата.

Видеото е създадено от изследователи от Калифорнийския университет в Сан Диего и техни колеги. Снимайки различни цветя и треви, биолозите са открили как растенията използват устицата си. Те се нуждаят от тях, за да регулират потока на въглероден диоксид, пише Study Finds.

По време на изследването учените са успели да заснемат устицата в момента, когато те се отварят и затварят, наподобявайки дишаща уста. Изследователите смятат, че разбирането на тези процеси ще им позволи да редактират тези сигнали и да отглеждат култури, които са по-устойчиви на изменението на климата.

Растенията не могат да държат устицата си отворени през цялото време, тъй като този процес е придружен от изпаряване на водата и води до изсъхване. Самите представители на флората намират оптималния баланс между поглъщането на въглероден диоксид и загубата на влага чрез отваряне и затваряне на устицата.

Видеото по-долу показва уголемен лист от кралска бегония (Begonia rex), обичана от много цветари. Вижте как „диша“ тя:

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес