Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Историк намери родината на колелото

24 октомври 2024, 08:20 часа • 800 прочитания

Колелото е смятано за най-важното механично изобретение на всички времена и се свързва с големи социални и икономически промени в човешките общества. Малко се знае обаче за произхода на тази революционна технология. Авторите на ново изследване смятат, че колелото е изобретено от жителите на Карпатите преди около шест хиляди години.

Традиционните инструменти, като въглеродното датиране, са направили възможно да се определи приблизителното време на създаването на колелото и да се идентифицират няколко цивилизации, които може да са били неговите изобретатели. Но учените все още нямат консенсус по такива ключови въпроси като точното място, начин и причините, поради които хората са имали нужда от тази сложна нова технология.

Археологическите свидетелства за колела и колесни транспортни средства през медната епоха в Европа, Азия и Северна Африка са многобройни. Те включват бойни сцени, рисувани по стени, миниатюрни колела, детски играчки, погребения на каруци и дори ранни текстови препратки към тази технология.

Но поради това, че колелото е било прието много бързо на най-различни места, все още не е известно точно къде и кога се е появило за първи път – или дали е имало няколко независими един от друг изобретатели.

Мозайка от град Ур с изображение на бойни колесници далеч не прави шумерите изобретатели на колелото.  Public Domain

Съществуват три основни теории за произхода на колелото. Според първата то се е появило за първи път в Месопотамия около 4000 г. пр.н.е., а след това се е разпространило в Европа. Привържениците на друга теория смятат, че колелото е изобретено на черноморското крайбрежие, в района на съвременна Северна Турция, около 3800 г. пр.н.е.

Дълго време тези хипотези се смятаха приблизително за равностойни. Но постепенно археолозите намирали все повече колела в Източна и Централна Европа и дори в паметници на майкопската култура (Северен Кавказ).

В степната зона, от Дунав на запад до Манич на изток, били разкопани повече от сто погребения от Ямната култура, в които имало колела и техни глинени изображения. Появило се предположение, че колелото е изобретено от степниците – това значително би опростило ежедневието им. Но радиовъглеродното датиране показало, че тези погребения са на приблизително 5200 години. Тоест това не са най-древните примери.

През 2016 г. историкът Ричард Булиет от Колумбийския университет (САЩ) предлага  трета теория. Според него колелото е изобретено от миньори от Карпатите преди около шест хиляди години и оттам се е разпространило в цяла Европа, степите и Близкия изток.

Булит смята, че около 4000 г. пр.н.е. силно желаната медна руда е станала по-трудна за добиване. Миньорите трябвало да влязат по-дълбоко в кариерите и да носят контейнери с руда обратно. Моделите на вагони от късната медна епоха, открити в Карпатския регион (в днешни Унгария и Румъния), са с правоъгълна форма с трапецовидни страни, подобни на съвременните миньорски вагонетки.

За да потвърди версията си, Булиет включва инженери в изследването. Съвместно те описали еволюцията на колелото в района на Карпатите. Резултатите от работата са публикувани в списание Royal Society Open Science.

Учените предполагат, че за еволюцията на колелото са били необходими три иновации. За да преместят тежка кошница или кутия, хората най-вероятно са използвали ролки по протежение на пътека, като са плъзгали ролките от задната страна на кутията към предната част.

Археолозите по-рано са отбелязвали, че много ролки имат канали, издълбани по-близо до ръбовете, но приписали това на естественото механично износване. Авторите на новото изследване твърдят, че такива жлебове са първата стъпка в превръщането на примитивните ролки в система с колела.

Така според изследователите се е променяла конструкцията на колелата. Richard Bulliet et al. / Royal Society Open Science, 2024

По думите им жлебовете са позволявали на кутията да лежи върху ролките и да се движи напред-назад, без да се налага плъзгане на ролките. На подобни проторелси хората можели да бутат в мината по-широка количка –  тъй като вече не трябвало постоянно да се движи отстрани на нея.

Второто нововъведение според изследователите е била двойка колела или колела, прикрепени към ос. Те биха могли да повдигнат количката, за да преодолява камъни и други отломки в мината.

Третото изменение се появило приблизително 500 години след създаването на колесните двойки. Иновативен изобретател измислил колела, които се движат независимо от оста. Например, ако едно колело загуби опора, второто може да продължи да се движи.

Авторите на научната работа са убедени, че самите условия на мините в Карпатите са принудили хората да изобретят колелото и неговите модификации. В същото време учените подчертават, че техните открития не противоречат на идеята за независимото откриване на колелото от други цивилизации – но вече не в Европа.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес