Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Испанско проучване: Изкаралите по-леко коронавирус са по-защитени от повторно боледуване

18 август 2021, 07:50 часа • 12656 прочитания

Преболедувалите COVID-19 имат антитела в продължение на поне една година, показва проучване на Международния институт за научни изследвания Ирси Кайша (IrsiCaixa), цитирано от в. "Труд". В него са участвали 332 души, които са боледували от коронавируса и са били наблюдавани в продължение на 15 месеца.

Резултатите от изследването обаче показват, че хора, прекарали по-леко КОВИД-19 т.е. такива, които не са хоспитализирани (с леки симптоми или дори без симптоми), в по-голяма степен успяват да спрат повторна инфекция. За сметка на това прекаралите тежко болестта произвеждат повече антитела, но способността им да блокират нови варианти на коронавируса след това е по-ниска спрямо боледувалите по-леко.

В процеса на изследването станало ясно още, че ако не се ваксинират, няколко месеца след като са боледували от COVID-19, 50% от пациентите са податливи на повторна инфекция с Бета варианта на коронавируса (южноафриканския вариант, който е считан за най-резистентен на съществуващите антитела) и 30% от тях могат да изкарат отново оригиналния вариант от Ухан.

В анализ на данните за напълно ваксинирани, които въпреки това са се разболели от коронавируса, берлинският институт "Роберт Кох" посочва, че мутациите на вируса изглежда намаляват ефективността на имунизациите. Освен това тя намалява и с времето - броят на антителата спада. При хората с по-слаба имунна система рискът да се заразят след ваксинация е по-висок.

Учените предупреждават и че ваксинираните пренасят вируса, както е при тези без имунизация, но вероятно за по-кратък период от време.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес