Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Интелектът зависи от размера на отворите в черепа

17 юли 2015, 11:52 часа • 14355 прочитания

Учени от Австралия предложиха теория за взаимовръзката между нивото на когнитивните способности и размера на черепните отвори, през които преминават артериите, снабдяващи мозъка с кръв.

Смята се, че техният диаметър определя скоростта на метаболизма на главния мозък.

Изследователите от университета на Аделаида изяснили, че диаметърът на артериите зависи от хемодинамиката (линейната скорост на кръвотока). Ако тя е достатъчно бърза, то артериите се разширяват, ако е бавна – се свиват.

Артериите преминават през основата на черепа, затова, измервайки диаметъра на тези отвори, може да се узнае бързината на кръвообращението и следователно – скоростта на метаболизма в мозъка. Колкото по-висока е скоростта на мозъчните обменни процеси, толкова по-голям е потенциалът на интелектуалните способности на човека, пише Phys.org.

Учените провели редица експерименти на две групи животни (торбести и примати). Резултатите от изследванията са публикувани в сп. Journal of Experimental Biology.

И в първата, и във втората група увеличението на обема на мозъка вследствие на еволюцията е било пропорционално на увеличението на размера на тялото, но скоростта на кръвотока не е била еднаква и не е зависела от обема на самия орган. При приматите скоростта на кръвообращението е била по-бърза с 280%, което надминало очакванията на учените.

По такъв начин учените стигнали до извода, че разликата между приматите и другите бозайници се състои не в размера на самия мозък, а в скоростта на мозъчните обменни процеси, която е свързана с еволюционни усложнения на социалното поведение.

Основата на черепа има голямо количество отвори, през които минават съдовете, нервите и артериите. Кръвоснабдяването на мозъка се осъществява от две вътрешни сънни артерии, които осигуряват около 70—85% от притока на кръв, и две гръбначни артерии, снабдяващи задните отдели на мозъка.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес