Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Инфекционист номер едно на САЩ определи коронавируса за най-лошия си кошмар

10 юни 2020, 13:17 часа • 4685 прочитания

Главният инфекционист д-р Антъни Фаучи призна, че коронавирусът се е превърнал в неговия "най-лош кошмар" и "все още не е близо до края", предаде БГНЕС.

Мрачното признание на Фаучи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести в САЩ, идва докато всички щати продължават с постепенното разхлабване на мерките на фона на широко разпространени протести срещу убийството на Джордж Флойд.

"За период от четири месеца той опустоши целия свят. И още не е свършило", каза Фаучи за COVID-19 по време на виртуална изява на конференция на Организацията за иновации в биотехнологиите (BIC).

Той добави, че коронавирусът е много по-сложен от ХИВ - заболяване, на което той е посветил кариерата си - поради различната му степен на тежест, варираща от асимптоматични носители до пациенти, които развиват фатални състояния.

"О, Боже мой. Къде ще свърши? Все още сме в началото на истинското разбиране", каза Фаучи. Той изрично посочи, че не е ясно какъв е дългосрочният ефект от това да прекараш COVID-19.

Най-добрият експерт по коронавирус в Щатите добави, че ваксините ще бъдат единственият начин за пълно ограничаване на разпространението на коронавируса и изрази увереност, че скоро ще бъде намерен антидот.

Фаучи определи афроамериканците като особено уязвима група, която поради редица различни фактори - включително социалноикономически и заетост – са подложени на двойно по-силен удар от коронавируса.

"По-голяма част от работните места [на афро-американците] не им позволяват да седят пред компютър и да извършват телеработа. Те са там, навън, правят много неща физически там, където си взаимодействаме", каза Фаучи.

Още: "По-малко заразени с коронавирус на дневна база и болни учителки в детска градина в София, картината по света"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес