Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Имплантираха напечатано на 3D принтер око за първи път в света

25 ноември 2021, 20:37 часа • 2626 прочитания

За първи път в света е проведена операция по присаждане на очна протеза, напечатана на 3D-принтер, съобщава Mail Online.

Пациентът е 40-годишният Стив Верз от Лондон, който загубил дясното си око на 20-годишна възраст и досега бил принуден да използва протези, които трябвало да се обновяват на всяка половин година. Офталмолозите от болницата в Мурфийлдс предложили на Верз имплантиране на напечатана на 3D-принтер протеза. По думите на лекарите тя повече прилича на истинско око от старите импланти.

В момента на пациентите са необходими около шест седмици, за да получат очна протеза, обсняват лекарите. Около 60 хиляди души във Великобритания се нуждаят от редовна смяна на протезата. Отпечатването на изкуствено око на принтер отнема само два часа.

„Това ново око изглежда фантастично и тъй като се основава на технологията на цифров 3D-печат, то ще бъде само по-добро и по-добро“, отбелязва Верз. Лекарите отбелязват, че за инсталиране на нова протеза трябва да се сканира очната кухина и след това данните да се изпратят на специалистите по 3D печат от Германия.

Напечатаното на принтер око няма да върне зрението на пациента, но ще му даде самочувствие. По думите на Стив Верз, когато преди погледнел в огледалото на излизане от дома си, старата протеза не му харесвала.

В края на ноември аналитиците на изследователската компания NatWest са изброили основните тенденции на бъдещето. Сред останалите изобретенияя експертите отбелязват, че в близките 10-15 години учените ще се научат да печатат на 3D-принтер органи и специални импланти.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес