Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Идзин": тайният компютър на древните богове

13 април 2022, 08:55 часа • 8190 прочитания

От древни времена до наши дни „Идзин“ има огромно влияние върху целия живот на китайското общество. Влиянието на идеите на Книгата на промените може да се намери във всички философски школи както в древен, така и в съвременен Китай. В своето практическо приложение тя се използва редовно във всяко китайско семейство, а напоследък е широко използвана в целия свят, пише Оrdo News.

Спецификата на използването на „Идзин“ е, че тя не предсказва бъдещето, а дава подробно описание на текущата ситуация и препоръки, след което можете да стигнете до оптимално решение на проблемите и благоприятно развитие на събитията. С други думи, Книгата на промените твърди, че с помощта на нейната методика може да се определят свойствата на всяка житейска ситуация и тенденциите в нейното развитие.

Арбател: древна магия с добри намерения

Според теорията на „Идзин“ целият световен процес е редуване на ситуации, възникващи в резултат на взаимодействието и борбата на силите на светлината и тъмнината, напрежението и отстъпчивостта. Всяка една от тези ситуации е символично изразена с един от 64-те знака (хексаграми), състоящи се от два типа признаци.

Единият са непрекъснати хоризонтални линии, наречени "ян". Другият е хоризонтален щрих, прекъснат в средата, наречен "ин". Всяка икона (хексаграма) има шест такива функции, подредени в различни комбинации.

Всяка хексаграма се състои от две така наречени триграми (икона от три щриха). Смята се, че долната триграма се отнася до вътрешния живот, към насърчаването и съзиданието, а горната – към външния свят, към отстъплението, към разрушението. Всички известни източници приписват изобретяването на триграмите на легендарния владетел на Древен Китай Фу Си - който е бил на власт, както се смята, от 2852 до 2737 г. пр.н.е. (преди 5000 години). Фу Си изобразил тези знаци в следната последователност.

Във философията на „Идзин“ реалността не е съвсем „реална“. По-скоро прилича на сън или илюзия. Тази „мечта“ за реалността възниква от двоичните Ин и Ян, докато разиграват безкрайните си комбинации. От гледна точка на Книгата на промените не е изненадващо, че всичко в съня наяве може да бъде представено като модел на неговите двоични компоненти, в поредица от единици и нули, обработени от компютър.

Работата на Готфрид Вилхелм Лайбниц е повлияла на столетия технологични иновации. Лайбниц, философ и математик, е разработил двоичната система, се използва и до днес, но неговият подход към пзаписването в двоична форма включва преки препратки към хексаграмите и космологичните идеи, съдържащи се в „Идзин“.

Лайбниц се смята за един от първите западни интелектуалци, възприели идеите на традиционната китайска философия. Той пише за собствената си страст към лидерството („Идзин“) и отбелязва, че хексаграмите съответстват на двоични числа от 000000 до 111111, твърдейки, че авторите са били много по-напреднали в математиката, отколкото са смятали съвременниците на Лайбниц.

Тайната на Философския камък

Математикът твърди също, че цялата материя може да бъде представена в двоична последователност като единици и нули или, както е изразено в древната литература, Ин и Ян, които той определя като термини, представляващи полярни абстрактни понятия.

След като видял двоично представяне в древните текстове, Лайбниц бил принуден да продължи собственото си писане на двоични системи. Това от своя страна се превърнало в език на съвременните компютри, който все още се използва днес, като по този начин свързва 5000-годишния текст с формирането на дигиталната ера.

„Идзин“ е най-ранният китайски философски текст. През II век пр.н.е. е приет от конфуцианската традиция като един от каноните на конфуцианското Петокнижие. „Книгата на промените“ е името, дадено на „Идзин“ на Запад. По-правилна, макар и не толкова хармонична версия е „Канонът на промените“.

„Идзин“ се използва като гадаене, наречено клеромантия, което използва привидно случайни числа. Техниката на гадене се състои във формулиране на въпрос, чийто отговор се разкрива в резултат от случайното разделяне на снопче от пръчки или хвърлянето на 3 монети, а понякога и произволно отваряне на книгата. От долу нагоре се чертаят линии, които са прекъсната или непрекъсната. Прекъснатата съответства на Ин (женското начало), а непрекъснатата - на Ян (мъжкото начало).

Стансите на Дзиан: най-мистериозният ръкопис в историята

Текстът на „Идзин“ съдържа всичките 64 възможни хексаграми заедно с техните наименования, кратко изречение и шест реда твърдение. Твърденията са използвани за определяне на резултатите от гадаенето. Смята се, че в тези 64 комбинации се съдържа тайната на Вселената и многообразието от житейски ситуации и тяхното развитие.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Манускриптът на Войнич: тайнствената книга, която никой не може да прочете

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес