Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Храм от "цивилизацията на Индиана Джоунс" е открит потопен край Италия

23 октомври 2024, 08:20 часа • 7688 прочитания

Археолози са открили древни олтари и надписани мраморни плочи, потопени по крайбрежието на Италия близо до Неапол. Находките вероятно са останки от 2000-годишен храм, построен от имигранти от Набатея, древно царство на Арабския полуостров, чиято скална съкровищница е включена в "Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход".

Но сложният храм по-късно е бил затрупан със смес от бетон и счупена керамика, вероятно поради напускането на района на чуждестранни търговци според изследване, публикувано в списание Antiquity.

„За мен това беше едно от най-неочакваните открития“, казва пред Live Science първият автор на изследването Микеле Стефаниле, морски археолог в Южното висше училище (Scuola Superiore Meridionale) в Неапол.

Археолози откриха "Свещения Граал" в Петра

Храмът се намира на брега на Поцуоли, град във вулканичния Campi Flegrei, на около 10 мили (16 километра) източно от Неапол. В римско време градът е бил известен като Путеоли и е бил голямо пристанище, където акостирали кораби от целия римски свят, за да донесат търговски стоки като зърно.

Вулканичната дейност през вековете е променила значително бреговата линия на Поцуоли, потапяйки и запазвайки около 2 км складове от римската епоха и други сгради, свързани с древния пристанищен район. Артефакти, открити от морето още през XVIII век, предполагат, че има заровен храм, но никой не знаел точно къде.

Олтари и надписани мраморни плочи, открити край бреговете на Поцуоли, Италия. M. Stefanile / Antiquity, 2024

През 2023 г. изследователи, които картографират морското дъно в региона, откриват две потопени стаи със стени в римски стил. Тези стени с размери 10 на 5 метра представляват две големи стаи. Два олтара от бял мрамор са облегнати на стената на една стая. И двата олтара включват няколко правоъгълни ниши, в които вероятно някога са се намирали свещени камъни. Всяка от стаите също съдържа мраморна плоча с латинския надпис Dusari sacrum, което означава „посветен на Душара“, главният бог в древната набатейска религия.

„Изглежда, че имаме сграда, посветена на набатейските богове, но с римска архитектура и латински надпис“, казва Стефаниле.

Разкопки разкриват нови тайни в древен Вавилон

Набатейското царство се простира от Северна Арабия до Източното Средиземноморие. През четвърти до втори век пр.н.е. набатеите контролират нарастваща търговска мрежа от луксозни стоки като тамян, злато, слонова кост и парфюми, натрупвайки огромно богатство до края на първи век сл.Хр. Огромната гробница, често наричана Съкровищницата в набатейската столица Петра, е построена около това време.

„Напълно логично е набатеите да са били в Путеоли като общност от търговци“, казва Стивън Тък, римски историк от университета в Маями в Охайо, който не е участвал в проучването, пред Live Science в имейл. Путеоли е бил вторият по големина град и главното пристанище на римска Италия по онова време, казва Тък, и „набатеите биха били привлечени там, донасяйки своите религиозни практики със себе си“.

План на набатейския храм, открит до момента. M. Silani / Antiquity, 2024

Лоран Толбек, археолог от Брюкселския свободен университет, казва за Live Science, че „не е изненадващо да се намери храм на Душара/Дусарес, тяхното главно божество, в Путеоли. „Широко се разбира, че набатеите са се възползвали от римския напредък в Близкия изток до създаването на арабската провинция при Траян, римски император, управлявал от 98 до 117 г. сл.Хр.“, казва Толбек, който не участва в изследването.

След като Набатея е анексирана към Римската империя през 106 г. сл.Хр., контролът на културата върху вътрешната търговия с кервани в Арабия се срива. Разрушаването на храма в Путеоли може да отразява това бурно време.

Археолози откриха свидетелства за Рагнарьок

Стефаниле и неговият екип са открили, че храмът е целенасочено заровен през втори век сл.Хр. със смес от бетон и счупена керамика.

„Вероятно след завладяването на Арабия от Траян през 106 г. набатеите не са имали повече възможност за свободна търговия в Путеоли и са напуснали пристанището“, казва Стефаниле.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес