Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хората заселили САЩ преди 14 550 години

14 май 2016, 16:20 часа • 2572 прочитания

Археолози от САЩ са стигнали до извода, че първите хора може да са се озовали на територията на Америка по-рано, отколкото се е смятало преди. Изследването е публикувано в изданието Science Advances.

Учените са открили каменни оръдия на труда недалече от останки на кости на мастодонти. Територията на изследване e разположена близо до една от реките на щата Флорида, на 45 минути път от град Талахаси. Възрастта на находката е 14 550 години.

Интересът към участъка на разкопките възникнал през 80-те години на ХХ век. Оттогава са правени няколко опита за изследване на територията, включително с водолази.

Между 2012 и 2014 година специалистите извадили няколко каменни оръдия и кости на животни. Използвайки най-новите методи за радиовъглероден анализ, изследователите успели да датират откритите артефакти.

Работата на археолозите установила, че хората са се заселили в югоизточната част на страната с 1500 години по-рано, отколкото смятали учените.

Откритата стоянка се явява най-древното свидетелство за присъствието на човека в югоизточната част на Северна Америка и възможно – на целия континент, ако се смята за вярно, че хората кловис са били първи там.

Днес в Северна Америка има пет региона, където е откривано присъствие на човека на повече от 13 200 години. Първите свидетелства за културата кловис се отнасят към този период.

Находката на учените позволява да се предположи, че представителите на културата може да не са били първите хора на континента.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес