Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хората в "Британския Помпей" живели щастливо, но за кратко

22 март 2024, 07:50 часа • 9241 прочитания

Недалеч от град Питърбъро, Източна Англия, се намира археологическият паметник Маст Фарм. Това е част от селище от бронзовия век, останалата част от която е пострадала по време на разработка на кариера.

Археолози от Университета в Кеймбридж разкопават този обект в продължение на 20 години и сега са публикували подробен доклад за находките, направени там.

ОЩЕ: Древните римляни пренесли дървениците в Британия

В оцелялата част от селището изследователите са открили пет дървени къщи. Всички те били построени на колове над плитка и бавна река, течаща през блатата. Селските къщи се издигали на около два метра над коритото на реката, оградени с двуметрова ограда от заострени колове. Между сградите хората направили дървени мостове-тротоари.

Селището е датирано от около 850 г. пр.н.е. и журналистите са го нарекли „Британския Помпей“. Селото е изгоряло по много необичаен начин. Огън унищожил сградите, а съдържанието им се срутило в блатистата река отдолу. Това, което за жителите на Маст Фарм било катастрофа, се превърнало в дар от съдбата за археолозите: комбинацията от овъгляване и заблатяване довела до изключителното запазване на къщите.

Археолозите са идентифицирали отделни помещения в оформлението на къщите. Керамични и дървени съдове, включително малки чаши, купи и големи буркани за съхранение, били открити там, където е била разположена кухнята. Някои саксии дори били поставени една в друга, за да спестят място.

Металните инструменти се съхранявали на определено място във всяка къща, а празните стаи вероятно са били предназначени за спане. В една от стаите археолозите открили множество фрагменти от тъкани както и бобини и тежести за тъкачен стан. Тази стая се намирала близо до входа, където допълнителната светлина помагала при работата с тъкани.

Изследователите отбелязват, че инвентарът на домакинствата на Маст Фарм е удивително еднообразен. Всички кръгли къщи съдържали набор от бронзови инструменти, включително сърпове, брадви и извити длета за обработка на дърво, както и ръчни бръсначи.

Повечето от сградите съдържали предмети за изработване на тъкани, дори са запазени останки от такива. Авторите на изследването смятат, че текстилът от „блатното” селище е най-добрият пример от този период, открит в Европа. Специална технология на предене придавала на дрехите меко, почти кадифено усещане, а шевовете били направени много спретнато и равномерно.

Четири от къщите са големи и кръгли, а петата е по-малка и квадратна. Учените предполагат, че тази сграда е служила за вход към селището. Вътре била открита голяма дървена кофа, в която били поставени няколко повредени бронзови предмета, очевидно очакващи претопяване и преработка в нови инструменти.

Покривът на всяка кръгла къща се състоял от три слоя: изолационна слама, чим и глина. Това ги правело топли и водоустойчиви, но добре вентилирани. Изследователите пишат, че дори през зимата в сградите е било топло и уютно.

Обитателите на къщите на кокили просто си хвърляли долу боклука. В тези купчини били намерени счупени гърнета, кости от убити животни и копролити (вкаменени изпражнения). Някои човешки копролити съдържали яйца на паразити.

Химическият анализ на керамиката показал приблизителното меню на жителите на Маст Фарм. Например те приготвяли еленско месо в медена глазура, но предпочитали да използват само предните крака на глигана. Последното предполага, че хората не са бедствали. Готвели и риба: главно щука и платика.

ОЩЕ: Теракотени фигурки от древния култ към богинята Кибела е открит в Помпей

На мястото на разкопките археолозите открили 49 мъниста, изработени от различни материали. Всички до едно били от неместен произход. Те са донесени от Източна Европа и Близкия изток. Това свидетелства за активна търговия, която свързва дори толкова далечни региони като Великобритания и Мала Азия преди почти 3000 години.

Ежедневният живот на обитателите на къщите на кокили, описан от археолозите от Кеймбридж, е изглеждал доста премерен и щастлив. Уви, това не е продължило дълго. Пожарът, унищожил селото, е станал по-малко от година след завършването на строителството му. Все още не е ясно дали той е бил следствие от военни действия, или инцидент.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес