Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Homo sapiens се преселил от Африка в Китай, а не в Европа

15 октомври 2015, 13:03 часа • 8023 прочитания

Първите Homo sapiens са проникнали от Африка на територията на Евразия преди 80-120 хил. години и се озовали не в Европа, а на територията на Китай, смятат учени от Китай, Нидерландия, Испания и САЩ.

Резултатите от изследванията са публикувани в сп. Nature, съобщава New Scientist.

Учените стигнали до тези изводи, като открили в пещерата Фун в провинция Хунан в Югоизточен Китай 47 зъба, принадлежали поне на 13 съвременни хора. Зъбите били открити под слой сталагмити, а изотопен анализ определил долната граница на възрастта на естествените приспособления за първична механична обработка на храна.

Възрастта на останки от кости на животни, открити в същата пещера, са оценени на 120 000 години. Това поставило граница за предполагаемата възраст на откритите останки от разумния човек. Учените смятат, че кроманьонците (ранни представители на Homo sapiens) не са попаднали в Европа поради студения климат и конкуренция с неандерталците.

Миналата година изследователи откриха в Китай два зъба, принадлежали на Homo sapiens, чиято възраст се оценява на 100 000 години. Това, заедно с проведеното изследване, свидетелства, че разпространената представа за началото на миграцията на кроманьонците от Африка не е станало преди 60 000 години и това мнение се нуждае от преразглеждане.

Според господстващата гледна точка в науката разумният човек е възникнал в Източна Африка преди около 200 000 години и след това е проникнал в Евразия. Пътищата на тази миграция и до днес остават загадка за учените. Като възможни причини за преселението специалистите назовават климатични изменения.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес