Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето ТОВА е най-доброто за сърцето време да си легнете

09 ноември 2021, 14:28 часа • 5184 прочитания

При хората, които си лягат между 22:00 и 23:00 часа, рискът от развитие на сърдечносъдови болести е по-нисък, са установили изследователи от Великобритания. Учените са публикували своето изследване в European Heart Journal – Digital Health.

Служители на компанията Huma Therapeutics са анализирали данните на повече от 88 000 участници в изследване на UK Biobank. С помощта на акселерометри в продължение на седем дни изследователите събирали информация за това, кога хората заспивали и се будели. Освен това учените отбелязали и тяхното физическо състояние и социално положение.

Здравето на участниците било проследявано в продължение на шест години. Учените открили, че за това време сърдечносъдови заболявания са се развили при 3172 участници (3,6 процента). Най-често на такива били подложени тези, които лягали да спят в полунощ и по-късно, а най-малко – хората, които заспивали между 22:00 и 22:59 часа.

Изследователите са анализирали връзката между времето на лягане и сърдечносъдовите заболявания, като взели под внимание съпътстващите фактори – продължителността и регулярността на съня, хронотипа на човека и т.н.

Как да разберем кое е перфектното време за заспиване и събуждане

Станало ясно, че при тези, които си лягали в полунощ или по-късно, рискът от сърдечносъдови заболявания бил с 25% по-висок в сравнение с тези, които се отправяли в леглото между 22:00-23:00 часа. С 24% по-висок бил рискът при хората, които си лягали преди това време, и с 12% - при тези, които заспивали в периода между 23:00 и 24:00 часа.

По-нататъшният анализ показал, че връзката с повишен риск от сърдечносъдови заболявания била по-силна при жените, докато при мъжете тя оставала значителна само за тези, които заспивали преди 22:00 часа.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес