Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето я главната естествена заплаха за живота на Земята

15 ноември 2021, 13:45 часа • 44478 прочитания

Главната естествена заплаха за живота на Земята е супервулкан, обяснява експертът Ларс Хенрик Огор в датското издание Berlingske, цитиран от РИА Новости.

Съответната информация се съдържа в наскоро издадената творба на Огор „Голямата зла книга на катастрофите“, откъси от която цитира вестникът. Експертът напомня за изригването на вулкан преди 75 000 години на остров Суматра.

„Огромни територии се оказали покрити с лава, сажди и пепел до 400 метра дълбочина. В този слой били погребани завинаги всички растения и животни в радиус няколкостотин километра от вулкана“, пише Огор.

Вулканът изхвърлил такава огромна маса пепел и газове, че образувалите се от тях облаци закрили слънчевите лъчи за голяма част от Азия, в резултат на което над тази част на Земята настъпила нощ.

Природната катастрофа довела до вулканична зима, световната температура за няколко години спаднала средно с 10 градуса.

Супервулканите: катастрофата е неизбежна

„Може само да се досещаме как се е отразило всичко това на нашите предци“, пише експертът и отбелязва, че когато няколко години след изригването топлината по света се върнала, на Земята били останали някакви си няколко хиляди души. Човечеството се превърнало в измиращ вид, резюмира Огор.

По-рано стана известно, че геолози, изучаващи спящия вулкан Тоба на остров Суматра в Индонезия, са открили признаци, че в недрата му продължава натрупването на магма.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес