Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето го решаващият фактор при избор на брачен партньор

20 октомври 2015, 12:05 часа • 12745 прочитания

Наред с чертите на външността етническият произход на предците играе важна роля в избора на спътник на живота, са изяснили американски учени. Резултатите от тяхното изследване са представени в изданието PNAS.

Специалистите по популационна генетика и количествена социология работели с група деца от Мексико и Пуерто Рико, опитвайки се да оценят степента на етническа близост на техните родители. Те работели само с генотипи на деца, но за проверка отчели допълнителна неголяма извадка (489 "тройки" в сравнение с 2757 основни), където били разшифровани генотипите на двете поколения.

Станало ясно, че хората обикновено си избират партньори, чиито предци принадлежали към същите етнически групи, както и техните собствени. В генетиката такова явление се нарича асортативно чифтосване (кръстосване между неслучайно подбрани партньори). За мексиканците това означава европейски и индийски корени (плюс неголяма примес африканска "кръв"). За пуерториканците – еднакво отношение между европейските и африканските корени.

Сходството на етническия "коктейл" при половите партньори е толкова голямо, че повечето изучени мъже и жени се оказали близки един до друг на ниво четвърти и пети братовчеди. Такава степен на родство допринася за разпространението на наследствени болести – но от друга страна, може да има благотворни последствия за здравето – неотдавнашно изследване, проведено в Исландия, установило, че най-много деца се раждат при родители, които са родствени помежду си на ниво пети братовчеди.

"За да си спестят прекалено сложната математика, демографи и генетици обикновено изхождат от това, че хората избират своите полови партньори по случаен начин. Ние изяснихме, че този избор протича по определени закономерности – което трябва да ни помогне по-добре да разберем генетичните корени на заболяванията и други сюжети от историята на човечеството", отбелязва съавторът на статията Ной Цайтлин.

Но за окончателно потвърждение на установените закономерности е необходимо да се проведе аналогично изследване и с други групи, смятат учените.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес