Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експеримент показа коя музика е способна да облекчи болката

26 октомври 2023, 08:40 часа • 5256 прочитания

Учените отдавна са установили, че музиката помага за намаляване на чувствителността на хората към болка. В нов експеримент канадски изследователи са установили точно кой от тях отслабва усещането за болка.

Изследването, публикувано в списанието Frontiers in Pain Research, е проведено в Roy Pain Lab към университета Макгил (Монреал, Канада). В експеримента участвали 63-ма здрави доброволци (14 мъже и 49 жени, средна възраст 21,3 години), които не страдат от неврологични или психиатрични разстройства, синдром на болка или невропатия, алкохолизъм или наркомания. Друг критерий за изключване станала редовната употреба (повече от два пъти седмично) на аналгетици, антиконвулсанти, наркотични лекарства, антидепресанти и успокоителни.

ОЩЕ: Мислите могат да причинят реална физическа болка

Като компенсация за загубеното време участниците, включително студенти от катедрата по психология в университета Макгил, получили парична компенсация или „зачот“ по предмета.

За да определят коя музика най-ефективно намалява болката, учените прибегнали към умерено болезнено топлинно въздействие. Термичната стимулация била приложена към вътрешната страна на лявата предмишница на участниците. Усещането напомняло притискане на чаша гореща напитка към кожата (температурата варирала в диапазона 40 – 49 градуса по Целзий). В момента на топлинното въздействие субектите слушали през слушалки музикални композиции с обща продължителност от около седем минути. След всяка стимулация участниците оценявали дали усещането е болезнено, или просто усещат топлина. В случай на болка субектите оценявали нейния интензитет и неприятност по скала от нула („изобщо не е болезнено“) до 100 („много болезнено“).

Експериментите показали, че любимата музика значително намалява болката в сравнение с тишината и слушането на случаен „откъс“ от мелодия. Непознатата релаксираща музика снижавала чувствителността към болка по-малко.

ОЩЕ: Защо настръхваме от любимата музика?

В качеството на контрол, наред с тишината, експериментаторите използвали „музикален бъркотия“ – произволен микс от фрагменти от композиции, както избрани от участниците, така и непознати. Оценките на усещането за болка не се различавали значително в тези два варианта. По този начин експериментаторите показали, че болкоуспокояващият ефект на музиката не се дължи просто на разсейване или наличието на някакъв вид звуков стимул.

Изследователите също така наблюдавали дали болкоуспокояващият ефект на любимата музика е свързан с настроението. За тази цел доброволците били подканени да класифицират любимите си песни в една от четирите категории: ободряваща/вълнуваща, радостна/весела, успокояваща/релаксираща, трогателна/сърцераздирателна. След пускане на всяка песен участниците оценявали приятността на музиката и емоционалното въздействие, което изпитвали.

В резултат изследователите установили, че слушането на трогателна и сърцераздирателна музика води до подчертано снижаване на оценките за възприемане на болка. Според учените ефектът е свързан с по-интензивно удоволствие от музиката, което се изразява в по-голям брой „музикални настръхвания“. Тази фраза се отнася до силна емоционална реакция към музика, която също може да се нарече трепетна. В такива моменти някои хора изпитват „настръхване“ по тялото си. Изследователите смятат, че този неврофизиологичен процес вероятно ефективно блокира болковите сигнали.

ОЩЕ: Хората са готови да понесат болка, за да получат безполезна информация

Учените възнамеряват да продължат работата си. В по-нататъшни експерименти те планират да разберат дали любимата музика помага за облекчаване на други видове болка – например от механично въздействие или хронична.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес