Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Древните египтяни използвали толкова много мед, че замърсили пристанище до пирамидите

05 септември 2024, 08:45 часа • 48687 прочитания

Замърсяването от металургията продължава от векове – нови изследвания разкриват неизвестни досега аспекти от живота на древните египтяни.

На километър от Голямата пирамида в Гиза, по време на разкопки по улиците на Кайро, археолозите са открили древно, доста мащабно замърсяване с метали, причинено от човешка дейност.

Не са извънземните. Археолозите разбраха как са строени пирамидите в Гиза

Преди около 4600 години, когато работниците строили пирамидата, тази зона е била пясъчното дъно на пристанище, пише Еos. Изследването, публикувано в списание Geology, предоставя безпрецедентни доказателства за многовековна металургия в Древен Египет.

Изследователите са използвали геохимични маркери, за да изследват металообработващите дейности около древното пристанище Хуфу. Разположено по вече изчезналия ръкав на Нил, пристанището е било ключово за транспортирането на строителни материали и основен център за производството на медни инструменти. Тези инструменти, към някои от които е добавен арсен за увеличаване на здравината, са били използвани за обработка на варовик, дърво и текстил.

Използвайки масспектрометрия, учените измерили нивата на мед и арсен, както и на алуминий, желязо и титан в седиментни скали. Изследването установило, че замърсяването с метали е започнало около 3265 г. пр.н.е. – повече от 200 години по-рано, отколкото е било документирано преди. То е достигнало пик по време на изграждането на пирамидите около 2500 г. пр.н.е. и е останало високо до около 1000 г. пр.н.е.

„Открихме най-старото регионално замърсяване с метал, регистрирано някога в света. Нивата на мед през този период са били 5 – 6 пъти по-високи от естествения фон, което свидетелства за значителна промишлена активност в района“, казва Ален Верон, геохимик от френския университет „Екс-Марсилия“.

Разкриха тайната на пирамидите и какво е помогнало да бъдат построени

Когато река Нил е отстъпила и размерите на пристанището са се смалили, металургичната дейност е продължила. В периода на упадък, глад и обществени безредици около 2200 г. пр.н.е., когато Нил е достигнал най-ниското си ниво, нивата на замърсяване с метали са останали високи, което показва наличието на устойчива инфраструктура.

Тъй като Нил е разкрил плодородни заливни низини, селскостопанската дейност се е разраснала, изисквайки метални работни инструменти.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес