Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ДНК редактор напълно "очовечи" свински органи

12 октомври 2015, 13:09 часа • 9571 прочитания

Американски генетици са направили органите на свинете изцяло безопасни за трансплантация в човешкото тяло, като ги направили невидими за нашата имунна система и отстранили от тях опасните следи от ретровируси с помощта на геномния редактор CRISPR, става ясно от статия, публикувана в сп. Science.

"В последните 15 години цялата сфера на ксенотрансплантация се намираше в стагнация. Малцина вярваха и подкрепяха идеята, че някога ще можем да използваме животински органи за присаждане в тялото на човека. Нашата работа, както смятам, изцяло противоречи на тази ситуация", казва Джорд Чърч от Харвардския университет.

Чърч и колегите му на практика демонстрирали възможността, че органите на свинете и други животни могат да станат пълноценна алтернатива за трансплантация в човешкото тяло, като се научили масово да редактират и отстраняват отделни ДНК участъци в техните клетки, представляващи потенциална заплаха за нашия организъм.

Едни от тях се явяват т.нар. PERV-ретровируси, които са успели да се "окопаят" и укрепят в свинския геном преди много хиляди години. Тези патогени не представляват заплаха за самото животно, но както показали опитите, могат лесно да проникват в клетките на човека след присаждане и да ги заразяват.

Проблемът се заключавал в това, че тези ретровируси са вградени в свинската ДНК. Това не позволява да се защитят животните от тях – те изначално се явяват техни носители – и прави почти невъзможно тяхното "хирургично" отстраняване, тъй като геномът на животното съдържа десетки копия PERV.

Чърч и колегите му успели да решат този проблем, използвайки CRISPR/Cas9 – новата система за редактиране на генома, открита от Харвардските биолози през 2013 година. Тя позволява почти със 100-процентова точност да се отстраняват или заменят произволни кратки участъци в ДНК на животни или бактерии, без да се нарушава работата на други гени и сегменти от генома.

Като използвала тази система, групата на Чърч успяла да изреже от генома на свинете всички 62 версии на PERV, в резултат на което клетките започнали хиляда пъти по-рядко да предават PERV-вируси при трансплантация в човешки тъкани. Това според Чърч ги е направило много по-безопасни за човека и по-малко забележими за имунната система.

По подобен начин, според авторите на статията, ДНК на свине и други животни може да се очиства и от други гени и последователности, предизвикващи проблеми при присаждане в човешкото тяло. Чърч отбелязва, че неговата лаборатория вече е отгледала няколко ембриона с изключени PERV-вируси.

В близко време учените ще се опитат да осъществят последната и най-главна крачка – те ще се опитат да използват CRISPR за отстраняване на тези гени, които карат имунната система на човека да отхвърля трансплантираните органи. Както отбелязва харвардският генетик, първите зародиши с органи, изцяло съвместими с човека, ще се появят в неговата лаборатория през 2016 година, допълва РИА Новости.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес