Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дистанционна гърбица: Харесва ли ви такова бъдеще?

19 юни 2023, 08:40 часа • 3781 прочитания

Британската мебелна компания Furniture at Work, въз основа на изследване, проведено от учени от университета в Лийдс, създаде 3D модел на жена на име Анна – вероятно така ще изглеждат дистанционните работници след повече от 70 години.

Дистанционната работа навлезе в живота ни по време на пандемията от COVID-19, заедно с маските и дезинфектантите за ръце. Въпреки че локдауните приключиха отдавна, значителна част от служителите не се върнаха в офисите, като продължиха да работят от вкъщи.

Въпреки многото предимства (например служителите не трябва да харчат пари и време по за път до офиса, могат да работят от всяка точка на света, а работодателите спестяват от наем, оборудване и разходи), експертите предупреждават, че последствията от дистанционната работа няма да закъснеят и човечеството е заплашено от регрес.

В САЩ продължават да работят от вкъщи и след пандемията

Сега се запознайте с Анна: тя е с наднормено тегло поради заседналия начин на живот, i угаснал поглед, възпалени очи, неправилна стойка, прегърбена (резултат от години стрес върху врата и гърба), с изкривени пръсти (така наречените текстови нокти) и отекли крака.

Именно такъв се очертава да бъде типичният „отдалечен“ служител към 2100 г. според Furniture at Work. Компанията е създала този модел въз основа на изследвания на учени и с подкрепата на здравни експерти.

Според авторите на 3D модела постоянното седене пред лаптопа на леглото (тъй като Анна няма подходящо работно място) е довело жената не само до лоша физическа форма, но и до проблеми с психичното здраве поради пребиваването в изолация.

Хората ще станат безсмъртни още през 2029 г.? (ВИДЕО)

„Липсата на редовни движения и ергономичните недостатъци (неправилна организация на работното място) могат да доведат до мускулно-скелетни нарушения. Хроничната болка и дегенеративните състояния могат също да се развият от продължително седене и лоша стойка, особено когато никой не ви гледа“, обяснява ортопедът хирург д-р Л. С. Уанг.

Но независимо от всичко това, изследване на психолози от Стокхолмския университет (Швеция) през 2021 г. е установило, че дългите пътувания до работа (7,9-20 километра или повече) също са свързани с по-ниска физическа активност, наднормено тегло и проблеми със съня – в сравнение с кратките пътувания (около 3,1 километра).

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес