Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Детски зъб на 130 000 години дава повече информация как се е появил човекът

18 май 2022, 07:40 часа • 4329 прочитания

Детски зъб на възраст най-малко 130 000 години, намерен в пещера в Лаос, може да помогне на учените да открият повече информация за ранен братовчед на човешкия род, се казва в проучване, публикувано в Nature Communications, пише БГНЕС.

Изследователите смятат, че откритието доказва, че денисовците - вече изчезнал клон на човечеството - са живели в топлите тропици на Югоизточна Азия.

За денисовците, братовчеди на неандерталците, се знае много малко. Учените ги откриват за първи път, докато работят в сибирска пещера през 2010 г. и намират кост от пръст на момиче, принадлежащо към неидентифицирана дотогава група хора. Използвайки само пръст и мъдрец, намерени в Денисовата пещера, те извличат целия геном на групата.

След това през 2019 г. изследователите намират челюстна кост на Тибетското плато, което доказва, че част от вида е живяла и в Китай.

Освен тези редки вкаменелости, Денисовският човек не е оставил почти никакви следи, преди да изчезне - освен в гените на днешната човешка ДНК.

Благодарение на кръстосването с Хомо сапиенс остатъци от денисовския човек могат да бъдат открити в сегашните популации в Югоизточна Азия и Океания. Аборигените и хората в Папуа Нова Гвинея имат до пет процента от ДНК на древния вид.

Учените стигат до заключението, че "съвременните предци на тези популации са били "смесени" с денисовци в Югоизточна Азия", казва Клемент Заноли, палеоантрополог и съавтор на изследването. Но няма "физическо доказателство" за присъствието им в тази част на азиатския континент, далеч от мразовитите планини на Сибир или Тибет, казва пред АФП изследователят от Френския национален център за научни изследвания.

Това е така, докато групата учени не започва да изучава останките в пещерата Кобра в североизточен Лаос. Пещерните специалисти откриват района в планината през 2018 г. в непосредствена близост до пещерата Там Па Линг, където вече са открити останки на древни хора.

Веднага се оказало, че зъбът има "типично човешка" форма, обяснява Заноли.

В проучването се казва, че изследването на древните протеини сочи, че зъбът принадлежи на дете, вероятно момиче, на възраст между 3,5 и 8,5 години.

След като анализират формата на зъба, учените смятат, че най-вероятно става дума за денисовци, живели в пещерата преди 164 000 до 131 000 години.

ОЩЕ: Денисовата пещера е пълна с ДНК на древни хора

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес