Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дали Римската република е загинала, защото вулкан в Аляска е изригнал?

23 юни 2020, 08:51 часа • 4503 прочитания

Убийството на Юлий Цезар през 44 г. пр.н.е. предизвиква близо две десетилетия борба за власт, довела до падането на Римската република и възхода на Римската империя.

Историческите архиви твърдят, че периодът е бил белязан със странни гледки в небето, необичайно студено време и масов глад - и ново проучване предполага, че причината за всичко това е изригването на вулкан в Аляска, съобщава АФП.

Проучването е публикувано от Националната академия на науките на САЩ, уточнява БГНЕС.

Международен екип от учени и историци използва анализ на вулканична пепел, открита в леда на Арктика, за да свърже периода на необяснимо екстремен климат в Средиземноморието с изригването на вулкана Окмок в Аляска през 43 г. пр.н.е.

"Да намерим доказателства, че вулкан от другата страна на Земята изригва и ефективно допринася за гибелта на римляните и египтяните и за възхода на Римската империя е завладяващо", заяви водещият автор на изследването Джо Макконел от Института за изследване на пустинята в Рено, Невада.

Възходът на Римската империя също сложи край на династията на Птолемеите, последната от фараоните.

"Това със сигурност показва колко взаимосвързан е бил светът дори преди 2000 години", добави Макконъл. Той и швейцарският изследовател Майкъл Сигл започнали да проучват въпроса, когато миналата година открили необичайно добре запазен слой пепел в проба от ледено ядро. След това били направени нови измервания на ледени ядра от Гренландия и Русия, някои от които били пробити през 90-те години и съхранявани досега.

Учените успели да различат две изригвания: мощно, но локализирано и краткотрайно събитие в началото на 45 г. пр.н.е., последвано от много по-мащабно изригване през 43 г. пр.н.е. Извършен е бил геохимичен анализ на пробите от пепел, открити в леда от второто изригване, и той перфектно съвпада със събитието в Окмок - едно от най-големите изригвания за последните 2500 години.

Екипът събира още доказателства за тезата си от целия свят, от климатичните записи, базирани на дървесни пръстени в Скандинавия, до пещерните образувания в североизточен Китай. Тези данни са включени в климатичен модел, който предполага, че двете години след изригването са били едни от най-студените в Северното полукълбо за 2 500 години. Средносезонните температури може да са били до 7градуса по Целзий под нормалните за лятото и есента след изригването, като валежите през есента достигат до 400% повече от нормалните в Южна Европа.

"В средиземноморския регион тези влажни и изключително студени условия през важната за селското стопанство пролет и през есенния сезон вероятно намаляват добивите на реколтата и затрудняват доставките по време на продължаващите политически катаклизми през периода", казва археологът Андрю Уилсън от Оксфордския университет.

Те също съвпадат с опита на река Нил да наводни равнините и последвалите болести и глад, добави историкът от университета Йеил Джо Манинг.

Изригването може да обясни и необичайните атмосферни явления, отбелязани в архивите, като слънчеви ореоли, потъмняване на слънцето в небето или три слънца - явление, известно като пархелий.

Но авторите добавят, че много от тези наблюдения са се случвали преди изригването в Аляска и могат да бъдат свързани с по-малкото изригване на Етна през 44 г. пр.н.е.

Макконъл казва, че макар много фактори да са допринесли за падането на Римската република и Птолемейското кралство, изригването на Окмок играе важна роля и помага да се запълни празнината в знанията, която озадачава историците.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес