Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чували ли сте кой всъщност е най-големият вулкан в света?

01 юли 2022, 08:40 часа • 7261 прочитания

Най-големият вулкан в света открит в Тихия океан.

Учените твърдят, че са открили най-големия вулкан в света, огромен изчезнал колос, дълбоко под водите на Тихия океан.

В списание Nature Geoscience се казва, че огромният масив Таму, който е с площ от ​​​310 хиляди квадратни метра. км, е сравним по размер с най-големия изгаснал вулкан в Слънчевата система, Олимп на Марс.

Масивът Таму е по-голям от вулкана Мауна Лоа на Хаваите, считан преди за най-големия на Земята.

Таму се намира на дълбочина около 2 км под морското равнище, на подводно плато, известно като Щит възвишения, на около 1600 км източно от Япония.

Масивът е образуван преди около 145 милиона години, когато масивни потоци лава, излизащи от отвора на вулкана, образуват широка структура, подобна на щит.

Изследователите смятат, че върхът на подводния вулкан никога не се е издигал над морското равнище и казват, че сега изригването му е много малко вероятно.

"Ние вярваме, че масивът Таму е създаден за кратък (в геоложки смисъл) период от време - от един до няколко милиона години - и след този период вулканът е изчезнал", споделя Уилям Сагер, един от авторите на изследването, от университета в Хюстън.

"Интересно е, че през периода преди 145-65 милиона години е имало много океански плата, но оттогава процесът е спрял. Учените биха искали да знаят защо", добавя той.

Професор Сагер започна да изучава структурата на Таму преди две десетилетия, но дълго време не му било ясно дали масивът е единичен вулкан или включва няколко вулканични образувания: на Земята има десетки подобни структури.

И ако планината Олимп на Марс лежи на сравнително плитко подножие, масивът Таму е в дълбините на земната кора с 30 км.

Професор Сейгър смята, че големите океански плата могат да скрият други подобни вулкани.

"Нямаме начин да ги разгледаме и да разберем каква е тяхната структура. Но не бих се изненадал, ако някъде имаше масив, подобен на Таму", каза изследователят.

„Всъщност най-голямото океанско плато Онтонг Ява, разположено в Тихия океан източно от Соломоновите острови, е много по-голямо от Таму – то е с размерите на Франция“, добавя Сагер.

Името Таму произлиза от Тексаския университет A&M, където професор Сагър е преподавал, преди да се премести в университета в Хюстън.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес