Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Български учен: Нов вариант на коронавируса, който пробива ваксини и естествен имунитет, може вече да е факт

24 ноември 2021, 14:24 часа • 9726 прочитания

"Тенденцията е ясна – напълно резистентният вариант чука на вратата. Съвсем спокойно може да се окаже, че става дума за SARS-CoV-3/COVID-21/22". Това написа в своя Фейсбук профил молекулярният биолог Георги Маринов, който е част от департамента по генетика в Станфордския университет.

Маринов визира появата на нов вариант на коронавируса – B.1.1.529. Вариантът се отличава с много голям брой мутации, при това не само в S-протеина (т.нар. шпайк протеин, с помощта на който коронавирусът прониква в човешките /и не само/ клетки). А Маринов прави сравнение между този вариант и открити коронавируси сред плъхове в Ню Йорк. Причината – имало много голямо сходство между секвенция от тези вируси и положението с B.1.1. А въпросната секвенция при вируса от плъхове (WNY4, което е генетична линия) се оказала напълно резистентна към "всичките три класа неутрализиращи антитела" (т.е. и създадени след преболедуване, и след ваксинация), твърди Маринов.

Молекулярният биолог посочва и друго – има ръст на нови случаи в провинция Хаутенг (той пише неправилно Гаутенг) в Южна Африка и секвенции на проби са показали наличие на B.1.1. Той пише, че ваксините, както и коктейлите с моноклонални антитела "са пробити почти напълно, в това има много малко съмнение". "Така че ако наистина се разпространи глобално, ще останат на първо време като оръжия срещу него само хапчетата на Merck и Pfizer докато се чака реформулирането на ваксините и новата ваксинационна програма", добавя Маринов.

На въпрос под публикациите му защо става така и вирусът мутира толкова бързо, Маринов напомня, че в Африка има милиони серопозитивни т.е. поразени от ХИВ и болни от СПИН, които са благодатна среда за вируса да еволюира и да се "преобразява" така, че да става по-приспособим към хората. Отдавна вече има научни данни, че когато коронавирусът попадне в такъв организъм, той мутира светкавично - ПОДРОБНОСТИ ТУК!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес