Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Български лекар предлага нов начин да се спасяват тежки случаи на COVID-19

02 ноември 2020, 08:03 часа • 33880 прочитания

Между 8 и 10 ден, SARS-CoV-2 отива в белия дроб и влиза в малките кръвоносни съдове там. Тогава се появяват антитела и ако процесът е много силен, тогава се появява цитокиновата буря. А лечение на COVID-19 може да има и с кръвна плазма и от непреболедували, защото там има десетки вирусни антитела. Това заяви д-р Чавдар Ботев, който е хематолог по професия.

Пред Нова телевизия той обяви, че има няколко пациенти, които са лекувани с кръвна плазма. Ставало въпрос за висок фибриноген – при преливане на прясно замразена плазма, имало шанс 40% да се избегне смърт. А 90% имало шанс да се спаси тежкоболен при плазмафереза – но трябва да е навреме.

По думите му, най-добре е от 5 до 8 ден да се приложи плазма при пациенти, при които заболяването протича тежко. Затова е много важно кога да се прелива – първо да се определи дихателна недостатъчност чрез специален апарат, а след това да се действа с плазмата.

Д-р Ботев показа и просто упражнение за болни от коронавирус, което облекчава дишането. Застваме на колене, слагаме ръцете напред, поставяме главата върху тях – с челото надолу и леко покашляме. Така се изкашля по-лесно течността в дробовете, а отделно това помага да се сваля високата температура.

Още: "Спад в броя на заразените с коронавирус, 19 души са починали за денонощие"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес