Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бумеранг за лов на над 300 000 години откриха в Германия

22 юли 2023, 08:44 часа • 5989 прочитания

Археолози от университета в Рединг във Великобритания, след като изследвали дървена пръчка на 300 000 години, стигнали до заключението, че тя е била предназначена за хвърляне. Изследването на учените, че техниките за дървообработване на ранните хора са били по-развити и усъвършенствани, отколкото се е смятало досега.

Пръчката е открита още през 1994 г. в Шьонинген (Германия) сред инструментите на древни хора, чиято възраст варира от 300 000 до 337 000 години. Тя е дълга 77 сантиметра и е заострена в двата края.

Сега специалисти от Великобритания са изследвали предмета с помощта на съвременни техники за визуализация и смятат, че пръчката е била хвърляна като бумеранг.

Стъпки на изчезнали хора на 300 000 години са открити в Шьонинген

„Хоминините са избрали смърчов клон, който след това са изчистили от кората и са го превърнали в аеродинамичен и ергономичен инструмент. Вероятно са изсушили дървото, за да избегнат напукване и деформация. След продължителна употреба този предмет вероятно е бил изгубен по време на лов“, казва съавторът на изследването Дирк Ледер.

Двувърхата пръчка най-вероятно е била използвана от ранните хора за лов на среден дивеч като благороден елен и сърна и вероятно бърза дребна плячка, включително зайци и птици, които иначе са били трудни за улавяне. Пръчките за хвърляне са хвърляни ротационно – подобно на бумеранг – а не отгоре като съвременното копие и може да са позволявали на ранните хора да хвърлят от разстояние до 30 метра. Макар и леки, високите скорости, с които могат да бъдат изстреляни такива оръжия, биха могли да доведат до смъртоносни удари.

Фината повърхност, внимателно оформените върхове и износването предполагат, че това е част от личен комплект с многократна употреба, а не бързо изработен инструмент, който е бил небрежно изхвърлен.

Пренаписване на човешката история: Намерени са брадви на 300 000 години

Досега в Шьонинген не са откривани останки от древни хора. Учените обаче предполагат, че пръчката може да е била направена от Homo heidelbergensis – изкопаем вид хора и прародител на неандерталците, възникнал в Африка преди около 700 – 800 хиляди години.

„Тези леки пръчки за хвърляне може да са били по-лесни за мятане от по-тежките копия, което показва потенциала за участие на цялата общност. Такива инструменти биха могли да се използват от деца, докато се учат да хвърлят и ловуват“, отбелязва д-р Анемике Милкс от катедрата по археология на Университета в Рединг, ръководител на изследването.

Изследването е публикувано в списанието PLOS One.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес