Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Болестта на моряците от XVIII век" е открита в съвременния свят

08 октомври 2024, 08:45 часа • 6319 прочитания

Скорбутът причинява смъртта на милиони хора през XVIII век и дълго време е нелечим. Той е отговорен за повече смъртни случаи в морето, отколкото бурите, корабокрушенията, битките и всички други болести, взети заедно.

Сега знаем как да се справим с това заболяване, но се смята, че скорбутът е останал в миналото. Лекари от Канада описаха клиничен случай, показващ, че скорбутът се среща и през XXI век и вероятно е по-разпространен, отколкото може да се очаква.

Скорбутът представлява остър дефицит на витамин С или аскорбинова киселина. При това заболяване зъбите падат, венците кървят и кожата се напуква. Постепенно се появява болка по време на движение, появяват се халюцинации и силна умора, организмът се разрушава напълно. Има много симптоми на скорбут, поради което дълго време не е било ясно дали зад тях се крие една, или повече болести.

Какви патологични промени предизвиква недостигът на витамин С

Специалисти от университета в Торонто в Канада са открили редица неспецифични признаци при 65-годишна жена, които след подробна оценка на състоянието ѝ били приписани на прояви на скорбут. Описание на клиничния случай е публикувано от Canadian Medical Association Journal.

Жената отишла в спешното отделение на болница в Торонто. Тя се оплакала от болки в краката, слабост, увреждане и изменение на цвета на кожата. Поради куцота, появила се преди няколко години, тя се придвижвала трудно, включително да купува храна и лекарства, да приготвя храна и да ходи в болница. Жената не получила почти никаква подкрепа от семейството си и социалните служби и фактически била изолирана от обществото.

Храната на пациентката се състояла основно от консерви (супа и риба тон), топено сирене и бял хляб. Нейното меню не може да се нарече разнообразно и балансирано и поради липсата на пресни зеленчуци и зърнени храни в него възникнал дефицит на важни за живота вещества на фона на няколко хронични заболявания и тютюнопушене. Жената не е приемала никакви биологично активни добавки, които да ги компенсират поне частично.

„Този ​​случай е сложен пример за липса на продоволствена сигурност, проявяваща се под формата на необичайна диагноза“, отбелязват лекарите. Според тях скорбутът в XXI век е по-разпространен, отколкото изглежда. Например в групите с нисък социално-икономически статус във Великобритания делът на хората с тази диагноза може да достига 25%.

Дефицит на витамин С - това са най-честите симптоми

Поради неспецифични симптоми – умора, слабост, задух – може да е сложно да се установи скорбут. Но в случая с канадската пациентка диагнозата се потвърдил както от резултатите от кръвен тест за витамин С, така и от подобрение на състоянието, когато жената започнала да приема съответния препарат.

По думите на авторите на публикацията лекарите трябва да бъдат по-внимателни към нивото на витамин С в кръвта на пациентите. Особено внимание трябва да се обърне на този показател при изследване на деца, самотни възрастни хора, както и такива, които имат вредни навици или проблеми с храненето. Важно е да се оцени храненето на пациента, тъй като в случай на скорбут това е един от основните рискови фактори.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес