Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Атлантида" от легендите на маите е открита в кратера на вулкан

05 април 2022, 09:25 часа • 27563 прочитания

Потънал град на маите, открит на дъното на езерото Атитлан в Гватемала, е изследван от интердисциплинарен екип учени. Подводни археолози са открили, че този мегаполис се е озовал на дъното преди около 2000 години, вероятно в резултат на природно бедствие.

За изследването съобщава Националният институт по антропология и история (INAH) на Мексико, чиито служители са взели участие в него. В изследването участвали и подводни археолози и други специалисти от Белгия, Франция, Испания, Аржентина и Гватемала.

Целта на мисията е да се създаде фотограметричен модел, за да се получи виртуален достъп до това място. Между другото, такъв за първи път е поставен през 2001 г., но едва сега археолозите успели да пристъпят към работа. Трудностите били свързани не само с използването на оборудването, но и с факта, че това мистериозно място все още се почита от местните жители като свещено. Работата на учените започнала едва след като лидерът на местните коренни жители дал специално разрешение, а също така била предшествана от специална церемония – съвременните маи поискали благословия от „предците, населяващи потопения град“.

Алкохол помагал на маите по пътя към отвъдното

От легендите на маите е известно, че градът на езерото Атитлан е съществувал в Късния предкласически период (400 г. пр.н.е. - 250 г. от н.е.). Той е бил разположен на остров, който след това бил погълнат от водите. Проведеното от подводните археолози изследване показало, че това е бил голям град със сложна структура. В него е имало много жилищни сгради, както и храмове, площади, обществени сгради и мощни стели. Градът процъфтявал до момента, когато водите на езерото внезапно го погълнали.

Езерото Атитлан. Снимка: LarissaGomez / CC BY-SA 4.0

В хода на предишни превантивни археологически работи, които властите на Гватемала извършили самостоятелно, от дъното на езерото били извадени различни керамични и каменни предмети. По тях било възможно да се датира приблизителната възраст на града, която съвпада с възрастта от легендите. Самият град сега се намира на дълбочина от 12 до 20 метра. Проведените изследвания позволили да се картографират сгради, стели и други структури, да се създаде нова планиметрична карта и да се направи дистанционно сондиране на територия с размери 200 на 300 метра.

Взети са и проби от тиня, чието изследване ще позволи да се проследи динамиката на заселването на този район. Може би това ще помогне на учените да разкрият тайната на гибелта на мегаполиса. Според популярна хипотеза езерото Атитлан е вулканичен кратер, издигал се над 1500 метра над морското равнище. Вероятно в древни времена островът се е срутил и потънал резултат на природно бедствие, свързано с повишаване на вулканичната активност. С други думи, това е била местната "Атлантида".

ОЩЕ: Река стотици години крие несметни съкровища от забравена източна Атлантида

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес