Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Американски учен разработва летяща машина, вдъхновена от медузите

26 ноември 2013, 11:38 часа • 67455 прочитания

Математикът от Университетa Ню Йорк Лиф Ристроу разработва летяща машина, вдъхновена от медузите, пише Washington Post. Ученият е искал да създаде възможно най-малката летяща машина.

Формата на изобретението може да се опише като сфера с четири крила, прикрепени към нея, така че да пресъздават движението на медузите. Размерът на „летящата медуза” е само осем сантиметра в диаметър, което я прави достатъчно малка, за да се събере в човешка длан. Теглото й е само два грама, което е колкото два кламера.

Половината от теглото й се дължи на мотора, който е достъпен в търговската мрежа и е с размерите на вибратор на телефон. На борда на летящата машина няма батерия. По време на полета си тя се захранва с електрически кабел.

Най-забележителната характеристика на устройството е, че без да има сензори или електрическа верига, успява да се задържа изправено във въздуха. Това очевидно е физическо свойство, дължащо се на разположението на крилата, което Ристроу не може да обясни напълно. Той се надява, че прототипът му ще еволюира в нова генерация от много малки и евтини безпилотни самолети. При смущения в движението, летящата машина се изправя сама във въздуха. Подобни устройства, които са моделирани като насекоми трябва да имат компютър на борда си, за да поддържат стабилността си. За Ристроу най-големият проблем в момента е да намери точното обяснение за стабилността на изобретението си във въздуха. Той е съставил списък с формули, но не ги намира напълно убедителни. Ристроу се надява на помощ и от други изследователи за научното обяснение на равновесието на „летящата медуза”.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес