Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравна каса може да увеличи връщането на пари за някои лекарства: Ето за кои заболявания

07 март 2024, 17:51 часа • 4258 прочитания

Управителят на НЗОК казва, че Здравната каса обмисля да повиши реимбурсирането (възстановяване на изразходвани вече парични средства) на някои лекарства за сърдечно-съдови заболявания. Станимир Михайлов съобщи това след заседание на Надзорния съвет на Касата пред журналисти.

Очакваше се решението да бъде прието днес, но надзорниците не са стигнали до единодушно решение, предава БТА. Михайлов не дава конкретна информация точно за кои лекарства се обсъжда повишаване на възстановяването, но потвърди, че са медикаменти, които към момента Касата заплаща най-малко. Освен това не посочва и откъде ще бъдат осигурени необходимите допълнителни средства, за да може да се повиши процентът на реимбурсация. По негови думи повишаването на процента на заплащане от страна на НЗОК ще облекчи около 600 хиляди пациенти.

Промяната може да влезе в сила от тази година

Още: Пропуски в здравеопазването: България е рекордьор по смъртност от инсулт в света

Обсъжда се осигуряване на средствата, откога ще влезе в сила реимбурсирането, но има още някои неща, които трябва да се уточнят, казва още той. Според него е възможно промяната да влезе в сила от тази година. По думите му никой от надзорниците не е бил против да се повиши процентът на реимбурсиране на най-ниско платените от Касата лекарства за лечение на сърдечно-съдови заболявания.

В отговор на въпрос защо тази възможност не е била обсъждана преди приемането на бюджета на НЗОК за тази година, в който е можело да се предвидят средства, Михайлов каза, че този въпрос тогава не е стоял на дневен ред.

Още: Лекари и пациенти настояват биомаркерите за онкоболни да се поемат от НЗОК

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес