Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Започва информационна кампания за Европейската имунизационна седмица

20 април 2020, 11:43 часа • 1420 прочитания

Днес (20.04.20 г.) стартира Европейската имунизационна седмица (ЕИС) и ще продължи до 26.04.20 г. (неделя). Всяка година европейският регион на Световната здравна организация (СЗО) отбелязва ЕИС, за да повиши осведомеността за важността на имунизацията в предотвратяването на заболявания и опазването на човешкия живот. Мотото на тазгодишната седмица е „Предпази, защити, имунизирай“ („Prevent. Protect. Immunize.“) и акцентира върху значението на ваксините за доброто здравословно състояние на човека през целия му живот.

Тази година СЗО определи 2020 г. за „Година на медицинските сестри и акушерите“, заради голямото им значение в постигането на универсално здравно покритие,чрез предоставяне на достоверна информация, основана на доказателствата за ваксините, както и чрез оказване на помощ при ваксинацията в много страни. Именно в отдаването на почит на всички професии, високо значими за ваксинационния процес, акцентират и ключовите послания на тазгодишната Европейска имунизационна седмица.

По този повод Националната информационна кампания „Ваксинко“ за поредна година ще акцентира върху важността от ваксинация, като в рамките на имунизационната седмица ще предоставя във фейсбук страницата „Ваксинко“ и сайта www.vaksinko.bg достоверна, актуална и важна информация за ваксините, както и специално изготвени видеоматериали, посветени на ваксинационния процес, от лекари специалисти.

Днес, когато разнообразието от новини е по-голямо от всякога, е изключително важно да взимаме отговорни решения, основани на сериозни проучвания и сведения от достоверни и проверени източници. Точно затова, тази година в рамките на имунизационната седмица, „Ваксинко“ ще публикува и разнообразни видеоматериали, създадени специално за „Ваксинко“ от лекариспециалисти, които ще представят подробно и разяснят ваксинационния процес: от създаването на една ваксина, през образуването на колективен имунитет, важността от поставянето на ваксини и защо държавата го изисква, чуждестранни добри практики и други.

За Национална информационна кампания „Ваксинко“.

През 2016 година Национална пациентска организация стартира Национална информационна кампания „Ваксинко“, под патронажа на Министерство на здравеопазването, съвместно с Български червен кръст, Българска педиатрична асоциация и Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България. Основната цел на кампанията е да се предоставя достъпна, достоверна и изчерпателна информация относно ваксините и ваксинопрофилактиката — адекватна и доказана информация, неоспорими факти и доказателства, които да илюстрират ползите от ваксинацията и опасностите при пропускане на задължителните имунизации не само за конкретния индивид, но и за колективния имунитет. Чрез социалните канали на „Ваксинко“ се дава възможност на родителите и заинтересованите лица да задават своите въпроси по темата, да споделят притесненията си и да получават изчерпателен отговор на конкретни въпроси, свързани с ваксините и здравето на техните деца.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес