Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вирусолог за мерките: 10 дни са добро начало, но не са достатъчни

26 март 2021, 21:43 часа • 4068 прочитания

Десетте дни на по-строги мерки са едно добро начало за ограничаване на заболяваемостта, но не съм убедена, че те ще са достатъчни. Това каза в студиото на "Още от деня" по БНТ вирусологът проф. Ива Христова, заместник-директор на Националния център за заразни и паразитни болести.

"Очакванията са да задържим нивата, които имаме, да не преминават над 4 000 и това да даде глътка въздух на болниците - известно намаляване на потока болни към тях и по възможност да се задържи тази тенденция, за да слезем на 3 000 заболели на ден", обясни проф. Христова. "Въпросът е да достигнем платото и да започнем да сваляме тази вълна", допълни експертът. "Всяка следваща вълна, която наблюдаваме, е по-силна от предишната - една беше пролетта, есента беше много по-силна и към момента надминахме и втората вълна", отбеляза проф. Христова.

Според нея това е свързано с мутациите на вируса - онези предимства, които той натрупва за по-лесно приспособяване и по-лесно размножаване. "В момента това се дължи само на британския вариант, но и другите, които са по-опасни, чукат на вратата", предупреди проф. Христова. По думите ѝ, за да "изпреварим" вируса, трябва има масирана имунизация. "Това ще предпази и от заболяемост, и от разпространението на вируса и на неговите бъдещи мутации", добави тя.

Проф. Христова потвърди, че от секвенираните у нас варианти над 95% са от британския, като до момента в страната няма засечени други, които се считат за по-опасни като южноафриканския и бразилския.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес