Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вирусите и лятото: Тази година в България е различно, смята доц. Ангел Кунчев

31 юли 2024, 08:50 часа • 2088 прочитания

Да, има бум на респираторни вируси, а не на ентеровируси – емпиричното ми впечатление, а не подкрепенно с научни данни. Това заяви държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев – с изрично уточнение, че дотук през сезона в България няма нито един епидемичен взрив заради храна.

Става въпрос за вируси, при които ударът по здравето е много бърз (сваля те на легло за часове, но не говорим за стомашно-чревни проблеми в общия случай, а за отпадналост и болки в мускулите), а също бързо човек се възстановява – принципно. Антивирусни препарати извън тези за грип няма – говорим за лекарства, които директно атакуват вируса, такива няма, когато не става въпрос за грип, каза обаче Кунчев пред БНТ.

По думите му, не може да се каже, че антибиотици не трябва изобщо да се ползват при вирусно заболяване. Зависи дали има опасност или болестта преминава към бактериална инфекция – особено при деца. Но това се определя от лекар, задължително, каза Кунчев.

Още: Инфекционист: Летните вируси минават за 2-3 дни

Добавки и препарати, претендиращи да са ефективни срещу вируси, има, но един здрав организъм се справя като цяло – добавки биха могли да помогнат, но не и да спрат веднага вируса. Важно е да се съобразяваме и за какво точно помагат съответните препарати, предупреди Кунчев.

Държавният здравен инспектор напомни - там, където се събират много хора, е по-вероятно да се заразиш. Затова и да носиш маска на места с висока концентрация на хора е добра мярка.

Не само вируси

170 случая на лаймска болест има дотук тази година в България, миналата година бяха 90. Сега вече кърлежите отстъпиха заради времето, само че е много важно да напомним, че трябва да се обработват съответните тревни площи, каза Кунчев.

Още: Каква е разликата между вирус и бактерия

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес