Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Установени са щамове на варианта FLiRT на "Омикрон" в България: Какви са данните?

14 август 2024, 15:50 часа • 1136 прочитания

По предварителни данни в България са установени щамове на варианта FLiRT на "Омикрон".

Това каза за БТА проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. По думите ѝ подвариантът BA2.86, който се разпространи бързо, се нарои на подварианти и всички те сборно се наричат FLiRT. "Името му е съчетание на първите букви на променените аминокиселини", посочи проф. Христова.

Периодът на инфекциозност за FLiRT е като предишните варианти на омикрон: след заразяване може да минат пет или повече дни, преди да се развият симптоми, но може да се появят и по-рано. Човек е заразен 1-2 дни преди да се появят симптоми и няколко дни след като отшумят. И както при предишните варианти, при някои хора се открива жив вирус седмица след началото на симптомите.

Още: Първи случай на Омикрон Кракен бе регистриран и в Черна гора

Какви са симптомите на COVID-19 сега?

Преди дни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че от 2-3 седмици се наблюдава завишаване на случаите на COVID-19. "При нас също има, из цяла Европа също. Регистрираме около 200-250 случая седмично, но ние сме наясно, че те са неколкократно повече, поне пет-шест пъти повече", каза Кунчев.

По думите му в момента коронавирусът засяга предимно горните дихателни пътища.

"Ако имате сълзене от очите, кихане, продължаваща две-три седмици дразнеща кашлица, течащ нос, болки в гърлото и загубите обоняние, значи на 99% става въпрос за COVID-19. Хубавото е, че се кара сравнително леко, хората затова не се изследват, не ходят на лекар и не попадат в официалната статистика. Няма натиск спрямо лечебните заведения, не са пълно отделенията с хора с усложнения след COVID-19", допълни Кунчев.

Още: Колко опасни са новите подварианти на "Омикрон"? Говори проф. Тодор Кантарджиев (ВИДЕО)

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес