Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Средната възраст на медсестрите у нас е 58 години

13 май 2022, 07:24 часа • 1807 прочитания

В момента здравната система е в критичен недостиг на специалисти по здравни грижи. Средната възраст на медсестрите у нас е 54 години, но в Кюстендилския и Пернишкия регион е 58 години. Ситуацията е прекалено тревожна. 

За това предупреди пред БНТ председателят на Управителния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева.

Една медицинска сестра обслужва 30-40 пациенти, добави Василева. 

Средно на година около хиляда медицински сестри напускат професията, посочи Василева. Тя е убедена, че стартовата заплата за един дипломиран професионалист по здравни грижи трябва да е поне три минимални заплати за страната

Тя посочи, че една част от обучаващите се медицински сестри записват обучението си с идеята да започнат да работят в чужбина. Друга част не могат да се справят с адаптацията и напускат професията, като на Запад има агресивни кампании, с които привличат здравните специалисти от нас, изтъкна Милка Василева. 

Ковид пандемията показа нередностите в здравната система и всеки един нов здравен министър се опитва да променя нещата, но за съжаление доста често ги сменят министрите и няма единна и устойчива политика на специалистите по здравна грижа, отбеляза Василева. 

Тя обясни, че тежкият сценарий за специалистите по здравни грижи за следващите 2 години няма да се случи, но е възможно да се случи, ако не се предприемат мерки. Трябва да се предприемат спешни стъпки, за да може младите хора да осъзнаят, че тези професии са благородни, могат да бъдат обучени и да имат една добра професионална реализация с добро заплащане. Ако правителството направи така, че заплатите бъдат достойни, с добри условия на труд ще има млади хора, които да се обучават за медицински сестри и биха останали в България, настоя Василева. 

Според нея много неща трябва да се пипнат - промени в организацията на лечебните заведения и психоклимата в самите лечебни заведения. Василева е убедена, че обучението на здравните специалисти е много добро и излизат много подготвени. 

Още: 30 000 медицински сестри липсват у нас

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес