Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След закриването на Фонда за лечение на деца помощта за болните още се бави

02 януари 2019, 09:30 часа • 1472 прочитания

Румънската здравна  каса е отказала лечение за 9-годишния Стефан Радойчев. Детето страда от мускулна дистрофия и първоначалната прогноза е била, че няма да доживее 2-3 години. С усилията на родителите си Стефан днес е на 9 години и има шанс да продължи да живее с помощта на специален медикамент, който обаче не се прилага у нас. За това родителите му търсят помощ в Румъния, Гърция, Германия и други страни. До момента им е отказана такава. 

Според бащата на Стефан Веселин Радойчев проблемът е, че има криза на доверие между българската здравна каса и румънската, съответно и с другите заради големите средства, които НЗОК дължи.

Болестта на Стефан е рядка, няма регистър за болните, но според бащата на детето такива пациенти у нас са не повече от 100, което означава, че средствата за лечението няма да са изключително големи.

"Дори Македония намира средства за тях. Други държави ги припознават като свои деца и ги лекуват.", сподели още Веселин Радойчев в ефира на bTV.

Майката на детето допълни, че състоянието му бавно се влошава, губи двигателни умения, необходими са специални апарати за поддържането на състоянието му.

"От година и половина има лекарство, което се прилага в Европа и от тогава водим една безумна битка. Опитвахме се през Фонда за лечение на деца и получавахме една почти стабилна подкрепа. Последният път, когато кандидатствахме се наложи да минем през здравната каса. Преди Коледа бяхме в Румъния, но за нашето семейство не се случиха чудеса", каза още тя.

"Ние не искаме да емигрираме, за да лекуваме детето си. Имаме три деца, които искаме да израснат в България, плащаме осигуровки тук и смятаме че държавата е длъжна да се погрижи за нас. Колкото по-малко пациенти има толкова по-малко проблеми за здравната система.", казаха още родителите на Стефан.

Заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков е посъветвал семейството за подадат заявление за финансово подпомагане, за да се стартира процеса, но не се ангажира със срокове, тъй като те не зависели от него. 

Семейството се е обърнало и към здравния министър преди година, който им отговорил, че за процедурата, от която детето има нужда нашите специалисти трябва да бъдат обучени. Според бащата на Стефан това не е вярно, тъй като манипулацията се прилага при други заболявания.

"Трябва да се дадат гаранции на тези болници, че и те ще си получат парите навреме. Единственият начин това да се случи е да има пълна реимбурсация през здравната каса, за да са спокойни болниците, че ще си получат парите.", каза още Веселин Радойчев.

"Стефан надхвърли всички теории в учебниците. Това е мисия. Нека мисията му да бъде да се случват нещата в България", призова майката на детето. 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес