Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С нов апарат за безкръвно изследване на новородени се сдоби УМБАЛ-Пловдив

24 март 2019, 11:47 часа • 3322 прочитания

С последно поколение билирубинометър вече разполага отделението по неонатология в УМБАЛ-Пловдив. Апаратът позволява безкръвно и неинвазивно изследване за жълтеница и спестява на най-малките пациенти многократните убождания и болката при вземането на кръв. По този начин се намалява и рискът от възникване на инфекции, впоследствие. Изследването трае няколко секунди и е изключително щадящо, особено за недоносени бебета, много от които са и в кувьоз.

Отделението получи билирубинометъра като дарение. Акцията по набиране на средства от инициаторите започна през ноември 2018 г. За кампанията организаторите проведоха редица благотворителни мероприятия. Тя продължи и през декември, когато малко преди Рождество Христово към инициативата се присъединиха и учениците от СУ "Черноризец Храбър" и техните родители. Те направиха концерт, на който събраха средства, за да подпомогнат благородната кауза.

При връчване на апарата дарителите заявиха, че са безкрайно щастливи, че с настъпването на пролетта мечтата им се е сбъднала и са успели да подарят надежда на стотиците новородени, които всяка година проплакват за първи път в УМБАЛ-Пловдив.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес