Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Витанов: В пика на петата вълна сме

08 февруари 2022, 08:39 часа • 2645 прочитания

В момента сме в пика на петата вълна. Той ще отмине, когато пречупим тренда на новите случаи и на заетостта на леглата в болниците. Това заяви математикът проф. Николай Витанов.

По думите му трендът на новите случаи е пречупен миналата седмица, но заетостта на интензивните легла расте.  

Проблемът според него не е в леглата, а в това дали ще има персонал, който да ги обслужва. „Министерство на здравеопазването взима мерки. Има призив за доброволци. Очакванията са заетостта на леглата да не надхвърли 60%. Мисля, че следващата седмица нещата ще тръгнат в по-добра посока”, добави проф. Витанов.

„Процентът на починалите от COVID-19 е висок. Самата болест е такава, че има много висока смъртност”, смята бившият директор на УМБАЛ "Пирогов" д-р Спас Спасков, който коментира информацията, че 18% е смъртността сред хоспитализираните пациенти с коронавирус за миналата година.

„COVID е опасна болест. До болница стигат най-сериозните случаи, което не ме изненадва”, каза в ефира на Нова телевизия математикът проф. Витанов.

И той, и д-р Спасков са на мнение, че се е повишила и общата смъртност, което показва, че тази болест влияе изключително много за леталния й изход.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес