Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Радка Аргирова: Боя се от предстоящите празници, очаквам скок в броя на заразените с коронавирус

28 април 2021, 21:15 часа • 5723 прочитания

Категорично съм съгласна с идеята за национален план, национална идея, по въпроса за борбата с епидемиите и пандемиите. На всички трябва да е ясно – това няма да е последната епидемия. Това заяви в уебинар, организиран от Facebook страницата „Science in the Crisis - Наука в кризата“, проф. д-р Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология.

„Тези критерии, за които говори д-р Симидчиев, трябва да бъдат не само за влизане в тази програма, но и за излизане от нея – при какви цифрови параметри можем да кажем, че излизаме от даден епидемичен процес. Друг критерий трябва да са кадрите, които да обезпечат изпълнението на една такава програма. Трябва да има не само хора, които да пишат такава програма, но и специалисти – ние сме 10 – 12 или 15 вирусолози в цялата страна. Проблем има и при епидемиолозите, инфекционистите и имунолозите. Нужен е засилен контрол и на лабораторната дейност. Това е въпрос, който убягва на мнозина. В момента има 321 лаборатории в страната, трябва да се знае какъв е контролът върху тях. Всичко това трябва да стане част от тази програма, сигурна съм че д-р Симидчиев разбира добре тези въпроси“, каза специалистът, като уточни, че всички планове, които преди са били правени, не са влезли в употреба, а е можело да послужат като отправна точка поне в началото.

Проф. Аргирова отново дебело подчерта, че от началото на 2020 година или вече 17 месеца, всички ние се сблъскваме с един-единствен щам на вируса. „Той има множество варианти, множество мутации, но все пак е един щам, което означава, че наличните ваксини генерират антитела и те, макар и в различна степен, могат да неутрализират SARS-COV-2, като към момента се оказва, че най-слабо се повлиява южноафриканския вариант. Страшно ще стане, когато се появи такъв вариант или мутант, който няма да може да се неутрализира от антителата от тези ваксини“, предупреди тя, като даде пример с Херпес симплекс 1 и Херпес симплекс 2, при които антителата за единия щам не предпазват от заразяване с другия. „Колкото повече разрешим на вируса да живее и да се разпространява, толкова повече съществува риск от такава мутация, защото най-важното за него е да мутира. Затова трябва колкото се може по-бързо да се завърши ваксинацията“, категорична бе проф. Аргирова.

Според нея наличните засега ваксини са чудесни. Тя уточни, че те предпазват от разболяване в тежка и среднотежка форма и не могат да се нарекат идеални, както например тези срещу морбили, полиомиелит, които напълно спират заразяването. Проф. Аргирова бе категорична, че към момента не вижда необходимост от сезонни ваксини. „Факт е, че продължаваме с един щам означава и че не е чак толкова изменчив този вирус, като например грипа. Може да се наложи трета доза, т.нар. буустер. Тази идея се прокрадва в литературата, но ако в България нямаме южноафриканския вариант, нямаме нужда от такава ваксина. При нас в момента върви британският вариант изцяло и смятам, че засега няма да има нужда всяка година да се ваксинираме“, заяви специалистът. Според нея всеки трябва да се ваксинира. „Ние сме общество, живеем заедно. Дори и някой да не иска, за да бъде в колектива, трябва да предпазваш и себе си, и останалите“, категорична бе тя.

Относно опасенията от развитие на тромбози след прилагане на ваксината на AstraZeneca, проф. Аргирова заяви, че рискът от неблагоприятни странични ефекти е изключително малък. „На 18 април Великобритания обяви, че за 37 милиона дози с препарата на AstraZeneca, има общо 79 случая, в които са описани явления, приличащи на микросъсиреци. От тях 19 са завършили фатално – сами може да видите колко минимален е рискът“, заяви тя, като подчерта, че ползите надвишават многократно рисковете – нещо, което и Европейската агенция по лекарства изказа в становище.  

„Тази ваксина е подходяща за възрастни, страдащи от различни заболявания – диабет, аритмия. За хора под 60 години и особено младите момичета трябва да се прецени взимат ли се противозачатъчни средства и хормони. Препоръчва се, ако се взимат такива препарати, да се разговаря с техния акушер-гинеколог, но, за да са спокойни е по-добре да преминат към друга ваксина. Няма обаче доказателства за подобни странични ефекти“, допълни тя.

Според специалиста само след първата доза са регистрирани странични ефекти. „Тоест, който е преживял първата доза, спокойно може да си направи и втората. Към момента е пълна липсата на какъвто и да е опит на смесване на каквито и да било видове ваксини. Тук става дума за качествено различна технология и различни вещества и компоненти. Концентрацията на РНК е различна при различните ваксини и когато човек е започнал с една, трябва да завърши с нея“, посъветва тя.

Според нея бременните жени могат да се ваксинират, като няма регистрирана опасност, но все пак до 12-та гестационна седмица е най-важният срок за основното оформяне на плода. „Ако се страхувате или притеснявате, може да не се ваксинирате или да го направите именно след 12-та седмица. Опасност няма нито за бременните, нито за тези, които кърмят, като дори се изследва дали дали с млякото се предават антитела и на бебето“, уточни вирусологът.

Проф. Радка Аргирова заяви, че ваксините се прилагат успешно и при имунокомпрометирани лица, но е важно да се търси ниво на антитела по-късно. „При тях характерното е, че тези антитела се образуват по-бавно, затова при здравите съветвам да се изследват след 3-4 седмица след ваксинацията, а при имунокомпрометираните бих удължила този срок с още 2-3 седмици“, каза тя. Според нея това важи и за хора на лечение с кортикостероиди, трансплантирани и лица с ХИВ.

Според проф. Аргирова преболедувалите COVID-19 трябва да изчакат минимум три месеца преди да пристъпят към ваксинация. „Препоръчвам преди ваксиниране да се направи тест за антитела, да се види количеството им. Различните платформи имат различни показатели, но при всички случаи, ако стойността надвишава прага, значи имате антитела. Ако тяхното количество е повече от 10 пъти нормата, например, е хубаво да се изчака още 3 месеца“, каза още вирусологът. Според нея към момента няма конкретни стойности на антитела, които да са установени като норма за успешна имунна защита. „Това е въпрос, който всички ни вълнува, предстои в скоро време да имаме истинска норма. Сега са различни нормите при различните производители и не може да се каже при коя цифра сме категорично защитени.

Тя обясни разликата между различните видове имунитет. „Имаме клетъчен, хуморален и мукозен имунитет. Хуморалният – това са антителата. Клетъчният се базира на т.нар. паметови клетки, които са малък процент от Б и Т-клетките. Б-клетките съществуват след ваксинация в малко количество, но при заразяване бързо произвеждат неутрализиращи антитела. Мукозният имунитет обуславя трети тип антитела IgA. Те се намират в носната лигавица, устната кухина, половите органи. Ако са успешни, назалните ваксини ще осигуряват именно IgA антитела“, допълни специалистът.

Проф. Аргирова съобщи, че, макар и редки, в България също е имало случаи на възпалителен синдром при децата. „Без да се ваксинират децата, няма да се преодолее пандемията. Израел вече масово ваксинира от 16 до 18-годишна възраст, сега започва и от 14 до 16 години. Компанията Moderna вече разработва ваксина за деца. Това е важно, защото те може и да не боледуват масово, но пренасят вируса".

На въпрос защо тази година не е имало грипна епидемия у нас, проф. Аргирова заяви, че взаимовръзката между отделните вируси е трудна за установяване, но според нея в голямата си част хората са се научили да спазват мерките. „Научихме се да носим маски и да си мием ръцете, ударението е върху личната хигиена с оглед присъствието ни в обществото. Винаги, когато се появи пандемичен вирус, другите се скриват – неслучайно казвам скриват. Когато се редуцира пандемията, съм убедена, че ще се появи отново грипният вирус“, уточни тя.

„Вирусът преминава през своята еволюция, минава през междинни приемници, изменя се непрекъснато. На тази еволюция ние няма да ѝ сложим край, но бихме могли да знаем нейните закони и ако сме пресметливи – например както при грипа, може да се справим", допълни специалистът.

„Много се боя от предстоящите празници. Очаквам скок в броя на заразените, дано хората като се събират да празнуват проявят разум. Желая оптимизъм, всяко нещо има край, това също ще го преминем, нека съдействаме този край да дойде по-бързо“, призова проф. Аргирова.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес