Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Хинков готви стандарт по съдебна медицина

07 август 2023, 19:49 часа • 1192 прочитания

Министерството на здравеопазването е изготвен проект на наредба за изготвяне на медицински стандарт по съдебна медицина", обяви здравният министър проф. Христо Хинков на извънредно заседание на здравна комисия заради случая в Стара Загора, при който 18-годишно момиче беше нарязано с макетно ножче от своя приятел. 

Той уточни, че тази наредба ще определя минималните изисквания за тези дейности, както и дефиниране на специалността, целите и видовете съдебна медицинска дейност. 

"Считам, че проблемът не е толкова в липсата или наличието на стандарт по съдебна медицина, независимо какъв е той", смята инистърът. ОЩЕ: Здравният министър смята, че съдебният лекар в Стара Загора го е отнесъл (ВИДЕО)

От своя страна председателят на Комисията по здравеопазване проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ - СДС каза, че съдебните медици работят по правила и наличието на един такъв стандарт е дълг. "Трябва да даваме тази увереност, че сме си свършили работата по медицинския стандарт", каза Ангелов. Той настоя да бъде извършена проверка по случая в Стара Загора.

Адвокатът по медицинско право Мария Петрова от своя страна заяви, че е необходим стандарт по съдебна медицина. Според нея той е необходим, защото няма регулация на тази медицинска дейност. ОЩЕ: Здравна комисия също подхваща случая от Стара Загора

Александър Симидчиев от ПП-ДБ призова да се направи така, че да не се случват нещата така в бъдеще. Той поиска да има документ как трябва да се структурира един стандарт, тъй като същия проблем в съдебната медицина го има в психиатрията и гастроентерологията. 

Министърът от своя страна заяви, че е напълно съгласен с Александър Симидчиев и посочи, че изработването на стандарти не е от вчера, като има изготвени структури за това, но те не са приети под формата на наредба. "Може би ще трябва да се създаде един регламент за това как сеправи скандарт", смята проф. Хинков. 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес