Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Притискат родители да изтеглят заявленията си от Фонда за лечение на деца?

13 октомври 2017, 09:00 часа • 1678 прочитания

Новият директор на Фонда за лечение на деца упражнява натиск върху родители да изтеглят заявленията си. Това обяви членът на Обществения съвет Пенка Георгиева. Тя визира случай с майка, журналист от национална медия, която е била помолена от ръководството на Фонда да оттегли заявлението за лечението на детето си.

Детето е с медицинско изделие и диша трудно. То има нужда от спешна операция и ако има желание, Фондът може да помогне, смята Георгиева.

По думите на Георгиева "има такива инструкции". Тя се обърна към министъра на здравеопазването проф. Николай Петров: "Кой даде тези инструкции, знаете ли какво се случва?"

На въпрос на bTV на какво се дължи случващото се, Георгиева отговори: "Отдавам го на една гола амбиция на един човек да бъде директор".

Според Георгиева, с новия директор Мариета Райкова Фондът ще има PR, който ще изглажда имиджа на организацията. Тя призова родителите: "Не си прекратявайте заявленията. Директорите си отиват, вашите деца остават".

Припомняме, че по-рано стана ясно, че родителите на сиамските близнаци от Сливен ще съдят Фонда за лечение на деца и Министерството на здравеопазването, тъй като е отказано лечение на децата. Роднините на бебетата твърдят, че състоянието им се влошава и държавата не прави нищо, за да им помогне.

Сиамските близнаци Богдан и Янко в момента са в болница "Пирогов". Те се родиха преди година в Сливен. Янко е в кома от самото раждане, но за Богдан има шанс, твърдят близките. Медиците обаче казват, че децата са в тежко състояние, а Фондът за лечение на деца окончателно отказа помощ за тях в чужбина.

Преди време университетска клиника в Съединените щати дава надежди за разделянето на сиамските близнаци и за спасяването на Богдан. Базовата оферта на американците е 500 хил. долара. Според Фонда за лечение на деца американската клиника е имала само един случай с разделяне на сиамски близнаци, но с далеч по-добра прогноза.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес