Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Председателят на БЛС не пожела да каже кой мъти здравеопазването ни

03 ноември 2017, 08:30 часа • 2127 прочитания

Да, има повече пари за НЗОК – почти 407 млн. лева повече за догодина, но въпросът е в преразпределението. Целият въпрос е в доболничната помощ – там има 7 млн. лева повече за личните лекари, т.е. общо 207 млн. лева и малко над 2 млн. лева повече за поликлиниките. Така председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Венцислав Грозев.

Говорим за проблеми в поликлиниките (ДКЦ), уточни Грозев. И посочи, че те ще дадат до 80% от бюджетите си за заплата, след като и минималната заплата от догодина става 510 лева. Затова предложихме допълнително 13 млн. лева за ДКЦ-тата – за да могат да плащат на доставчиците си, за ток, за вода, за данъци, каза председателят на БЛС пред Нова телевизия. Разпределението не кореспондира със стратегията на правителството да се съсредоточим в доболничната помощ, добави Грозев.

Според Грозев най-застрашени са големите поликлиники, особено ако говорим за ДКЦ, които са общинска собственост.

Попитан на кого са интересите, които спъват здравеопазването ни, Грозев отговори, че не може да каже, но не били колегите му. Тезата за краденето я изказа вчера (2 ноември) финансовият министър Владислав Горанов. Колегите ми крадат от себе си и от своите семейства, за да има здравеопазване, каза Грозев. И поиска да не се слагат всички под общ знаменател, а да се посочат конкретни имена, без да назовава той самият имена.

Съгласно проектната бюджетна рамка за догодина, за здраве за предвидени 3 859 978 000 лева. За специализирана извънболнична медицинска помощ средствата са 222 300 000 лв. За закупуване на дейности в болничната медицинска помощ планираните средства са 1 824 560 700 лв. За лекарства за домашно лечение, медицински изделия и медицински храни за специални цели, напълно или частично заплащани от НЗОК, са заложени 1 млрд. лв.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес