Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Осем клиники в "Пирогов" са преобразувани в COVID отделения

13 октомври 2021, 02:00 часа • 4180 прочитания

Осем от клиниките в най-голямата спешна болница „Пирогов“, са преобразувани в Covid отделения. Към днешния ден 188 са пациентите в тези отделения, 30 от които в реанимация, съобщават от болницата. Нито един от болните не е ваксиниран, съобщи БНР. 

В осемте клиники се лекуват пациенти със средно тежки към тежки симптоми. В момента свободни са само 6 реанимационни легла, 2 от които са предвидени за деца. От болницата изразяват опасение, че съвсем скоро може да нямат възможност да приемат пациенти в реанимация, затова от утре ще увеличат интензивните легла с още 5.

Болницата продължава да приема и пациенти с други заболявания, но сигнализират за недостатъчен медицински персонал, който да се грижи не само за пациентите с Ковид, но и за останалите.

Според БНТ, към днешна дата 79% от COVID леглата в столичните болници са заети, а в интензивните отделения са свободни едва 8%. 3/4 от леглата за неусложнени пациенти в "Aлександровска болница" са заети. Почти 100% от реанимацията също. Критична е ситуацията и в ИСУЛ - всички интензивни легла са заети и само малка част от тези за неусложнените пациенти - свободни. И във ВМА през последните седмици отчитат растяща тенденция както на броя на заразените с COVID-19 хора, така и на хоспитализираните пациенти.

В болница "Света Анна" всички обособени легла за COVID са заети. Вчера следобед е имало 173 пациенти, при предвидени 160 легла.

"С ужас и със съжаление мога да ви кажа, че стремглаво се упътваме към ноември месец миналата година. От около 10 дни приемът е: Изписва се човек, приема се човек, изписва се човек, приема се човек. Нямаме възможност за допълнително настаняване на хора", заяви Рада Прокопова, началник на отделението по коронавирусни инфекции в УМБАЛ "Св. Анна".

В Пета градска болница, от общо 70 легла за COVID-19 пациенти свободните се броят на пръстите на едната ръка. Вероятно скоро ще се наложи и разкриване на още легла, които да бъдат обезпечени и с медицински персонал, признава директорът на болницата.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес