Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НЗОК се захваща с проблема с медицинските храни

03 юни 2024, 09:13 часа • 1051 прочитания

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) се захваща с проблема с медицинските храни. Това коментира представителят на Здравната каса в сутрешния блок на бТВ по повод проблемите с медицинските храни. 

Проблемът с медицинските храни

Медицинските храни, наричани още "живот в бутилка" влизат в реимбурсацията на НОЗК след като през 2023 г. тежкото белтъчно калорийно недохранване и средното белтъчно недохранване са допълнили списъка на заболяванията.

Количеството на храните, които се предоставят по Здравна каса, т.е. указанията за отпускането им, се дължи на официални писмени становища на експертните дружества и Експертния съвет по гастероентерология. Именно там се корени проблемът.

Ето защо Национална мрежа за децата (НМД) входира жалба към Върховния административен съд срещу указанията на НЗОК за условията за отпускане на медицинските храни. Те настояват валидността на документа да бъде отменена, защото в настоящия си вид той лишава стотици деца и възрастни с тежки състояния на белтъчно-енергийно недохранване от достъп до животоспасяваща грижа.

От касата обясниха обаче, че не могат да променят указанията без нови становища. ОЩЕ: Искат отмяна и пренаписване на указанията за отпускане на медицинските храни

Д-р Антоанета Тончева от Сдружение "Общност мостове" обърна внимание, че един от критериите е тези храни да се ползват за цялостно хранене, а всъщност има пациенти, които се хранят и с друга храна и имат нужда от специална, като допълнение. "Сред критериите е изброено, че се спира приемът на медицинските храни, когато се достигне необходимата телесна маса. Само че тази телесна маса трябва да се държи и тя не е единственият показател", смята д-р Тончева. 

НЗОК взе инициативатав свои ръце

"Видя се, че има проблем в становищата от експертните дружества. НЗОК не е получила становища, поради което ръководстовто на касата взе решение и ние официално сме поканили експертните съвети на среща. Тя има вероятност още днес да се проведе. На тази среща ще обсъдим защо предните указания са били такива, че не се случва лечение", добави представителят на Здравната каса. 

Той обясни, че НЗОК е институция, която е създадена със закон и има много строги законови и подзаконови ограничения и за съжаление не винаги може бързо да реагира, за да направи това, което трябва да се направи. ОЩЕ: Финално: ВАС отмени механизъм, който щял да доведе до липса на някои лекарства

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес