Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекари от държавни болници скочиха срещу идеята за частна детска болница

18 октомври 2022, 14:06 часа • 1386 прочитания

От предстоящите решения на политиците зависи как изобщо детското здравеопазване ще се развива занапред. Това каза директорът на Специализираната болница за активно лечение по детски болести д-р Благомир Здравков.

Лекари и представители на различни граждански организации се обявиха против намерението на частен инвеститор да изгради национална детска болница. "Изграждането на един необмислен проект може да доведе до липса на адекватна грижа за децата за години напред", допълни д-р Здравков.

По думите му би трябвало здравето на децата да се третира като елемент от националната сигурност. Педиатричната мрежа е критична инфраструктура за държавата, допълни той и припомни, че винаги, когато има проблем в системата, той става национален проблем. Най-тежките случаи се насочват към държавните болници, най-скъпите процедури се изпълняват в държавните болници, добави лекарят.

Прави впечатление, че винаги и всички политици са декларирали, че изграждането на национална детска болница е приоритет, но той не дойде до финал, каза проф. Иван Литвиненко, председател на Българската педиатрична асоциация. Нямаме достатъчно кадри, нямаме финансиране, липсва цялост на педиатричната грижа, а винаги сме пледирали да се осигурят тези условия под един покрив, добави лекарят.

Заплаха е в момента предложението частен собственик да строи детска болница с обем 400 легла, каза още проф. Литвиненко. Такава болница не може да се напълни със специалисти и вероятно ще се създаде структура с обещание за високо заплащане, но ще започнат икономии за сметка на обслужването на пациентите, прогнозира проф. Литвиненко. Ако инвеститорът има други намерения, то тогава тази инвестиция се свежда до обикновена болница, от каквато столицата няма нужда, посочи още проф. Литвиненко.

От гражданските организации отново настояха национална детска болница да се изгради в съответствие с добрите практики.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес