Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кунчев каза, че се оказва натиск за обявяване на грипна епидемия

11 януари 2023, 08:34 часа • 8975 прочитания

Няма определена математическа граница на заболеваемост, за която да се каже в кой регион ще има грипна епидемия и в кой няма да има. Всяка година ставаме свидетели на едно желание и административен натиск върху РЗИ да обявява грипна епидемия. Има родители, които го желаят това нещо, но ние компромис няма да направим. Там, където няма условия, грипна епидемия няма да се обявява.

В това бе категоричен държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кучев пред bTV. 

Oще: Кунчев: Грипът може да обхване цялата страна за 2 седмици, но без тежки случаи

Най-засегнатите възрастови групи от грипа ще са децата, предупреди Кунчев и обясни, че грипът не започва като другите респираторни заболявания, а започва доста рязко и водещите симптоми са високата температура, силна отпадналост и липса на апетит. 

По думите му, когато започне грипната епидемия, грипът е много мощен и успява да изтика всички останали вируси. Един от ефектите на последните сезони без грипна епидемия е прилагането на познатите противоепидемични мерки, за да се ограничи неговото разпространение, каза Кунчев.

„След тригодишен период заради липса на грип на освободения терен реши да се върне. Самият грип не може да се изясни кой ще е водещият щам“, коментира още здравният инспектор. 

Още: Доц. Кунчев каза как влияе топлото време на грипната вълна и кои щамове преобладават у нас

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес