Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хоспитализациите в България растат главоломно, ефектът за здравето на нацията е нулев

18 април 2019, 15:10 часа • 1644 прочитания

Хоспитализациите в България нарастват с 200 000 души на година, с което страната ни е на първо място в ЕС. Това заяви Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите по време на отбелязването на Европейския ден на пациента у нас.

В България причините за смъртност са същите като в ЕС, но е много по-висок делът на сърдечно-съдовите заболявания, следвани от онкологичните. Така че високият процент на хоспитализации не се отразява на степента на смъртност, заяви Таушнов.

Пламен Таушанов препоръча в България да се засили превенцията, която е по-добра от лечението. Разходите за превенция представляват само 3% от нашите здравни бюджети, в сравнение с 80% при лечението на болести. Повече от 1,2 милиона души умират преждевременно всяка година в страните от ЕС. Таушанов даде пример, че в България 52 000 души получават инсулт годишно, от които 4000 умират. Това означава, че трябва да има превенция още при диагностицирането на тромболиза. Следователно насърчаването на инвестициите в превенцията е от решаващо значение, подчерта председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите.

Според него трябва да бъдат създадени Закон за защита на пациентите, Фонд за обезщетение на пациентите и единна система за лекарски грешки. По този начин ще се създаде правна сигурност за всички страни – пациентите и лекарите, обясни той. Например фондът ще може да обезщетява при лекарски грешки, заразявания и др. проблеми възникнали вследствие на операции и лечения. Лекарите пък ще бъдат със застраховки, както е системата във Франция.

Таушанов каза, че в здравната система се получават около 2000 жалби годишно у нас срещу лекари, което е доста по-малко в сравнение с останалите европейски страни. В Българската асоциация за закрила на пациентите постъпват между 5 и 10 жалби на ден.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес