Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Държавата дава 4 милиона за събаряне на две сгради в терена за детска болница

01 август 2023, 17:05 часа • 2816 прочитания

Обществена поръчка за събаряне на две сгради в терена, предназначен за национална детска болница обяви специално създаденото за целта дружество. „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД стартира процедурата с прогнозна цена 4 070 000 лв. без ДДС, а крайният срок за приемане на оферти е 17-ти юли.

Незавършените строежи се намират в двата поземлени имота в кв. „Овча купел“, върху които е решено да се изгради голямата детска болница.

Терените са частна държавна собственост с обща площ 42,4 декара.   

Още: Със заповед на министъра: Учредяват Обществен съвет за изграждане на Националната детска болница

Едната сграда е със застроена площ от 2588 кв. метра и разгъната застроена площ 11 151 квадрата.

Състои се от две секции. Западната е на шест етажа. Източната секция е на два етажа над терена. Дълбочината й не е установена, тъй като в заданието не е предвидено и направено разкриване на основите.

Още: Здравният министър каза кога ще имаме Национална детска болница

Втората сграда е със застроена площ 3283 кв. м и разгъната застроена площ 8359 квадрата.

Едната й част е четириетажна, от които два етажа са над кота терен, един полувкопан сутерен и един сутерен. Северната й част е едноетажна, двуетажна и триетажна постройка.

От изпълнителя се очаква да изработи конструктивен проект за строително-разрушителни работи, план за безопасност и здраве, план за управление на строителните отпадъци.

Той трябва да разчисти подхода на терена, да изгради временно захранване с електричество и вода, да направи ограда, да разруши двете сгради, да разчисти изцяло строителните отпадъци и да ги депонира, да изкорени и премахне изцяло съществуващата растителност, а накрая да подравни терена.

Всичко това трябва да стане в срок от седем месеца.

Междувременно държавното дружество се кани да обяви и обществена поръчка за строителство на националната детска болница.

Наскоро министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков заяви, че до две години и половина България трябва да има нова национална детска болница.

„Към настоящия момент болницата не се строи, а се подготвя нейният строеж. Няма да се прави преразглеждане на локацията за изграждането на болницата в Горна Баня“, посочи в телевизионно интервю министърът. 

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес