Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доц. Чорбанов: Случайното заразяване с COVID-19 е изключителна рядкост

25 юни 2020, 09:00 часа • 7947 прочитания

Вирусът изобщо не се вълнува от топлината и от околната температура, защото той се разпространява в нас при 37 градуса. Премиерът Бойко Борисов трябва да каже кой го е излъгал, че юли месец няма да има инфекция. Но вирусът ще продължи, докато човечеството се запознае с него. Това заяви в ефира на сутрешния блок на bTV доц. Андрей Чорбанов от БАН.

Огромният брой хора не реагират по никакъв начин на вируса и те така реално са предпазени, счита експертът. По думите му е изключително логично хората да се движат. Вирусът се възприема в много близък и интимен контакт на хора, които вечерят заедно, говорят си или работят заедно. Случайното заразяване с вируса е изключителна рядкост и почти недоказуемо, уточни още доц. Чорбанов.

Изглежда изключително несериозно маските да бъдат единственото решение за всички държави, отбеляза Чорбанов и подчерта, че те са извинение на правителствата по света. 

Не смятам, че има втори пик, това е просто нормалното разпространение на вируса, отбеляза доц. Андрей Чорбанов. Според него може да се спори, но теоретично има вероятност по секторите на стадионите да се предават вируси. Според експерта обаче мерките могат да проточат дълго време разпространението на вируса.

Доц. Андрей Чорбанов коментира, че неговият екип работи по темата с ваксината за COVID-19. Стана ясно и че по голямата част от проектите, които са подадени у нас, са свързани с терапия.

Пред Нова телевизия проф. Радостина Александрова напомни, че за това какво ще стане с коронавируса трябва на първо място да бъдем търпеливи, защото ще мине време. Тя подчерта, че извън SARS-CoV-2 другите коронавируси в човешката популация в момента са безобидни, но има сериозни научни теории, че един от тях, преминал при хората от говедата (всички коронавируси при хората прескачат от животински видове), всъщност е отговорен за пандемия в края на XIX век, убила 1 милион души! Когато този вирус е открит от науката през 60-те години на XX век, той вече причинява единствено безобидна настинка.

Темата продължава и в тези материали.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес