Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Д-р Симидчиев: Понякога при COVID-19 трябва да се потисне имунният отговор

14 април 2020, 08:55 часа • 7020 прочитания

Коронавирусът минава за по-дълго време, но дали със или без лечение още не можем да кажем. Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Симидчиев коментира, че още не се знае да има специфични медикаменти, които да променят посоката на заболяването в начален стадий. Затова и той каза пред Нова телевизия, че е важно при поява на по-тежки симптоми – висока температура и задух, да можем бързо да отидем в болница.

Лекарят каза и друго – в болница може да се види реакцията на имунната система. Понякога имунитетът трябва да се потисне, уточни Симидчиев. Повече за имунния отговор – прочетете мнението на доц. Велизар Шиваров!

Все още се изработват препоръки как да се ползва хлорохинът, поясни Симидчиев.

Що се отнася до картината на COVID-19 в България, лекарят каза, че очаквал по-различна картина, на повече заболели, но първите масови тестове демонстрирали, че използването на предпазни средства (маски и ръкавици) работят. Груповият имунитет е целта, не е средството – стратегията трябва да е дозирана, да може здравната система да поеме хората, а не да има смъртност заради невъзможност да получим болнична помощ, смята Симидчиев.

Важно е да имаме стратегия и да казваме какво правим в определен период на време, за да може да бъдат опазени на първо място най-рисковите групи, е позицията на пулмолога.

За момента няма смисъл да се прави бърз тест просто на общо основание, защото вероятността той да хване тепърва започваща инфекция е много малък, гласи друга позиция на лекаря.

Още: "Коронавирус: САЩ е пример за лошо управление на кризата, в Албания с модификации на полицейския час"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес