Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Д-р Аспарух Илиев: Рискът от ваксината на AstraZeneca е пренебрежимо малък

06 април 2021, 20:30 часа • 5607 прочитания

"Според становището на ЕМА и анализите на данните от страничните случаи има връзка между ваксината на АстраЗенека и редките случаи на тромбози на мозъчните вени, докладвани в Германия. Механизмът засега не е известен". Това написа във Facebook завеждащият Лаборатория по инфекции на мозъка в Берн д-р Аспарух Илиев.

"Дали става дума за страничен ефект от вирусния носител или коронавирусния белтък, който кодира, е напълно неясно. Говорим за изключително рядък феномен от няколко случая на милион!! Остава и неясно защо в някои държави настъпва, а в други - не.

Пренебрежимо малък риск!!! Нека не изпадаме в безкрайни паники и акционизми, говорим за изключително рядък проблем. Значително по-рядък от риска от кървене от червата сред приемане на аспирин. Така че не се хвърляйте в профилактики и гълтания на аспирин, нито в паническо питане на един и същи въпрос – вероятно в България няма да имаме нито един подобен случай. Фокусирайте се в риска от Ковид с висока смъртност и риск от дълга неработоспособност.

Аз ще премина към втората си доза на Астра по план (както и преди, ваксината не е забранена в Германия, а е само препоръчана за хора над 60) и съветвам всеки да го направи. Ваксини няма, дълго време няма и да има и ненавременното ваксиниране е рисковано", написа още д-р Аспарух Илиев, който миналата седмица се имунизира с първа доза на оксфордската ваксина.

За връзката се разшумя след интервю на Марко Кавалери, ръководител на имунизационния отдел на EMA, пред италианския вестник "Il Messaggero". А самата EMA още не е излязла с окончателно становище и се очаква да го стори или на 7, или на 8 април, като агенцията не можа да обясни кой е дал разрешение за интервю на Кавалери и защо той не представя доказателства за твърдението си.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес