Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чекираме се с лични карти при влизане и излизане от болница?

29 март 2014, 15:06 часа • 26435 прочитания

Здравното министерство обмисля поредната временна мярка за по-добър контрол в лечебните заведения. Да влизаме и излизаме от болниците, като се маркираме посредством личните си карти - така, както се случва на границата, съобщи директорът на НЗОК д-р Румяна Тодорова пред Дарик радио.

Това е най-евтиният метод да се докаже, че даден пациент, на когото е отчетен престой в болница, наистина е бил в лечебното заведение. За да се реализира въпросният проект, е нужно да се инсталират четци в болниците, а всичко останало, като информация, се съдържа в личните карти, обясни д-р Тодорова.

„След дълги разсъждения стигнахме до извода, че това е най-лесният и засега най-евтиният начин. Предвидено е в болниците да се въведат четци, така че пациентът да бъде маркиран в болницата, както това се случва на границата. При излизане това се повтаря. Предотвратяваме това, че в момента ние не знаем дали едно физическото лице наистина е прието в лечебното заведение. Имам информация за масово записване на пациенти през болниците, докато те всъщност са преглеждани в извънболничната помощ. Най-често това се случва в спешните кабинети, следобед, когато общопрактикуващият лекар вече не отговаря на телефона си, и събота и неделя. Има лесен начин пациентът да бъде вкаран в болницата, а той изобщо да не фигурира в лечебното заведение. Ние сме с абсолютното съзнание, че тази мярка е временна и няма да реши комплексно въпроса, но все пак е мярка", отбеляза д-р Тодорова.

НЗОК не би трябвало да издържа болници, а да лекува пациенти, заяви д-р Тодорова. За допълнителни средства за болниците не сме говорили с премиера, коментира тя срещата си с министър-председателя Пламен Орешарски, но за затягане на колана - да. Контролът на НЗОК е на изключително ниско ниво. Говоря за това от есента, проблемът е наистина сериозен, добави д-р Тодорова.

Проблемът е свързан с инерция. Наричам нашите експерти „хвърковата чета". Те проверяват документация от последните 10 години, която е безупречна, защото се изготвя, след като пациентът е напуснал болницата.

Контролът трябва да се прави предварително, не след като пациентът вече е напуснал болницата, категорична е д-р Тодорова.

Тя съобщи, че готвените проверки от касата ще бъдат свързани с наблюдение на надлимитната дейност на болниците, ще се наблюдава и извънболничната помощ, както и защо пациентът е постъпил в болницата.

 

Десислава Мирчева
Десислава Мирчева Отговорен редактор
Новините днес